Evenimentul Zilei > Actualitate > ALARMĂ de la Facebook! Guvernele fac presiuni pentru aflarea DATELOR PERSONALE
ALARMĂ de la Facebook! Guvernele fac presiuni pentru aflarea DATELOR PERSONALE

ALARMĂ de la Facebook! Guvernele fac presiuni pentru aflarea DATELOR PERSONALE

Industria internetului a împins spre o mai mare transparenţă cu privire la cererile de date guvernamentale, dorind să înlăture preocupări legate de implicări în vaste programe de supraveghere clandestine dezvăluite de fostul consultant al agenţiei americane de spionaj Edward Snowden, aminteşte Reuters.

Facebook Inc a anunţat că restricţiile de conţinut şi cererile guvernamentale de date au crescut în prima jumătate a anului 2015, în timp ce astfel de solicitări cresc continuu după ce reţeaua socială a început să facă publice 
aceste date în urmă cu doi ani, relatează Reuters. 
    
Cererile guvernamentale pentru date de cont au sărit la nivel global la 18% în prima jumătate a anului 2015 pentru 41.214 de conturi, de la 35.051 de cereri în a doua jumătate a anului 2014, a declarat Facebook într-un blog miercuri. 
    
Cantitatea de conţinut restricţionat pentru încălcarea legislaţiei locale a fost mai mult decât dublă faţă de aceeaşi perioadă din a doua jumătate a anului 2014, ajungând la 20.568 piese de conţinut, a precizat Facebook. 
    
Cele mai multe cereri guvernamentale se referă la cazuri penale, cum ar fi jafuri sau răpiri, a mai spus Facebook. Guvernele de multe ori solicită informaţii de bază ale abonatului, adrese IP sau conţinut de cont, inclusiv postări online. 
    
Cele mai multe cereri guvernamentale au venit de la agenţiile de aplicare a legii din Statele Unite. Agenţiile din SUA au solicitat date de la un număr de 26.579 de conturi – reprezentând peste 60% din cererile la nivel global – de la 21.731 de conturi în a doua jumătate a anului 2014. 
    
Franţa, Germania şi Marea Britanie de asemenea reprezintă un procent mare de cereri, cu mult mai mult conţinut restricţionat în 2015. O parte din conţinutul restricţionat în Germania, de exemplu, se poate referi la negarea Holocaustului, a explicat Facebook. 
    
India şi Turcia au fost responsabile pentru cea mai mare parte a conţinutului şters pentru încălcarea legilor locale. India a avut 15.155 de piese de conţinut restricţionat – aproape triplu faţă de a doua jumătate a anului 2014 – în timp ce Turcia a avut 4.496, de la 3.624. 
    
   
 "Facebook nu pune la dispoziţie niciunui guvern +uşi din spate+ sau acces direct la datele oamenilor", a subliniat reţeaua socială. 
    
Facebook, Microsoft Corp, Yahoo Inc şi Alphabet Inc, fost Google, au început anul trecut să publice detalii despre numărul de cereri guvernamentale pentru date pe care le primesc, mai aminteşte Reuters.