Citând un post național de televiziune chinez, site-ul People Online Daily relatează că acești roboți sunt operați de personalul militar,dar nu e clar dacă ei sunt manevrați numai prin telecomandă sau se bucură și de o anumită autonomie, notează nationalinterest.org.

Și Armata Statelor Unite are roboți de luptă, de la senzori teleoperați, până la dispositive de detonare a bombelor arizanale folosite de teroriști. Americanii se concentrează, însă, pe drone cu diferite niveluri de autonomie. Se așteaptă ca în câțiva ani majoritatea formațiunilor de luptă ale Armatei SUA să fie dotate  cu sisteme robotice care funcționează alături sau în tandem cu platforme cu echipaj uman.

Doctrina actuală a Pentagonului prevede că personalul militar trebuie să fie întotdeauna la curent  atunci când e vorba de declanșarea unui atac, Mulți lideri militari americani și-au exprimat îngrijorarea că potențialii dușmani nu vor urma o cale similară și vor lăsa roboții să ia decizia de a elimina trupe inamice . Acest lucru este de o importanță deosebită în zilele noastre, deoarece există tehnologia necesară pentru a construi roboți capabili să se deplaseze, să supravegheze, să urmărească și să distrugă inamicul fără intervenția personalului militar.

Analiștii militari americani nu cred că roboții de luptă pe care îi dezvoltă chinezii pot reprezenta, însă, o amenințare serioasă pentru armata SUA. O coloană de  astfel de roboți ar putea fi ușor de detectată, cel puțin în teorie, cu ajutorul senzorilor, camerelor și tehnologiei de supraveghere. Senzorii indicatorului Overhead Ground Moving Target Target, care funcționează pe drone sau avioane de supraveghere cu aripi fixe, ar depista, de asemenea, mișcarea lor, iar imagistica termică ar putea sesiza și micile motoare care propulsează roboții.

În cazul în care nu este disponibilă asistența aeriană, forțele terestre americane ar putea folosi artileria ghidată cu laser sau rachetele „de zonă” pentru a distruge roboții de luptă sau pentru a le perturba mișcările. Vehiculele robotizate ale SUA ar putea, în acest caz, să furnizeze toate informațiile necesare pentru folosirea armelor de precizie.

Cu siguranță, însă, experții Armatei SUA experimentează și  diverse tehnici de „blocare” a sistemelor de direcționare, comunicații și rețelele pe care se bazează folosirea roboților de război.