Soldații germani părăsesc Irakul: Bundeswehr a anunțat marți că regiunea se confruntă cu noi tensiuni. Cei aproximativ 120 de soldați germani aflați în prezent în Irak desfășoară misiuni de instruire a irakienilor în cadrul Coaliției anti ISIS condusă de Statele Unite.

Ministerul German al Apărării a anunțat astfel că contingentul cu sediul în Bagdad și Taji, la nord de capitala irakiană, care are aproximativ 30 de soldați, va fi „temporar redus”. Militarii vor fi transferați în Iordania și în Kuweit.

Mișcarea de trupe va „începe curând”, a spus un purtătorul de cuvânt, citat de AFP, fără a oferi alte detalii privind programul și numărul precis de soldați implicați. Pe lângă soldații bazați în capitala irakianp și în apropierea ei, Germania are trupe și în Kurdistanul irakian, și aici pentru misiuni de instruire ale forțelor de securitate locale.

Anunțul retragerii din Irak a fost comunicat printr-o scrisoare a ministerului german al Apărării către Camera Deputaților, care reglementează strict misiunile armatei.

Începând de luni seară, într-un interviu la radioul public, șeful diplomației germane, Heiko Maas, recunoscuse că retragerea trupelor occidentale din Irak este „o situație pe care trebuie să o avem cu toții în vedere” în actualul context.

„Pentru că nu există nicio țară membră a Coaliției anti-ISIS care vrea să rămână în Irak dacă nu se dorește”, a adăugat el, referindu-se la votul de duminică în parlamentului irakian al unei moțiuni care solicită retragerea Coaliției internaționale din această țară.

Te-ar putea interesa și: