Al treilea raport al Institutului Reuters. Orașele creative ale României. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

 

Pe 8 noiembrie s-au născut Margaret Mitchell, Alain Delon, Chrstiaan Barnard, Christian Lee Hefner, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Dumitru Micu, Ion Brad, Nicolae Paulescu.

 

O notă specială pentru Margaret Mitchell, autoarea romanului meu preferat, „Gone with the Wind”. Şi pentru Alain Delon, astăzi împlinește 84 de ani, care a jucat într-un film drag mie, „Les Adventuriers” în anul 1967. L-am văzut în 1968 şi pot să spun că mi-a influenţat mult viaţa.

 

O zi deosebită în calendarul creştin-ortodox: Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. La mulţi ani! – celor care poartă numele respective, sau derivate.

 

  1. Un nou raport al Institutului Reuters explorează modalitățile prin care organizațiile de presă se adaptează la nevoile auditoriului, în condițiile în care platformele online nu au furnizat redacțiilor o legătură trainică cu publicul, așa cum se aștepta lumea presei.

În timp ce tehnologiile evoluează rapid, iar presiunile politice exercitate asupra sectorului informației cresc în lumea întreagă, Institutul Reuters a produs al treilea raport din seria Journalism Innovation Project, o inițiativă finanțată de Facebook.

Cercetarea de bază s-a efectuat în trei redacții sudice : Rappler în Filipine, The Quint în India și Daily Maverick în Africa de Sud, care lucrează intens cu platformele online, dar se confruntă cu dificultăți din ce în ce mai mari.

Cele trei redacții recunosc faptul că nu mai pot conta pe platformele online, iar marketingul lor caută permanent noi modalități de a se conecta la publicul care contează, în special prin buletine de știri țintite, prin evenimente reale, nu online, prin programe de fidelizare.

 Rappeler, din Filipine, de exemplu, a fost lansat în 2012 ca pagină Facebook și s-a evidențiat prin anchetele asupra războiului drogurilor dus de președintele Rodrigo Duterte și administrația sa. Așa s-a observat cum oamenii politici au asmuțit comunitatea online contra presei. Reporterii au fost hărțuiți online cu o agresivitate fără precedent. În consecință, audiența lui Rappler a scăzut, ca și cifra de afaceri. A fost momentul când s-a simțit nevoia de inovație : Rappler a început să controleze comunitățile online prin secțiuni de comentarii moderate puternic. Au organizat evenimente regulate în Filipine, dar au lansat și o campanie de finanțare participativă pentru a susține angajamentul civic al redacției.

 Quint și Daily Maverick au adoptat strategii similare pentru a-și implica mai mult publicul. Au investit în adunări populare și au încurajat cititorii să reacționeze la problemele asupra cărora li se atrăgea atenția.

Institutul Reuters sugerează faptul că rezultatele raportului realizat în zone sudice, pot fi aplicate și în presa din alte zone. Pretutindeni în lume, agențiile de presă și redacțiile sunt hărțuite online și sunt supuse la presiuni politice.

O altă concluzie a raportului este că inovația se poate prezenta sub diferite forme, nu numai prin adoptarea noilor tehnologii.

 

  1. Cu ocazia Zilei mondiale a orașelor, celebrată pe 31 octombrie, UNESCO a desemnat 66 de orașe care se vor adăuga Rețelei de Orașe Creative, aducând la 246 numărul total de colectivități care participă la acest program. Rețeaua reunește orașe care își bazează dezvoltarea pe creativitate, fie că este vorba despre muzică, artizanat și arte populare, design, film, literatură, arte digitale sau gastronomie.

Orașele creative ale UNESCO se angajează să plaseze cultura în centrul strategiei lor de dezvoltare și să împărtășească cele mai bune practici.

Un parteneriat între UNESCO și observatorul Netexplo va evidenția ultimele inovații tehnologice aflate în serviciul cetățenilor pentru a transforma într-o manieră durabilă orașele din lumea întreagă. Cu sprijinul unei rețele formate din 20 de universități, zece orașe vor fi selecționate pentru folosirea tehnicilor digitale în favoarea dezvoltării culturale, socio-economice și ecologice.

Orașele creative ale României sunt, în ordine: Cluj, Sibiu, Timișoara, Alba Iulia, Târgu Mureș.

Cam aceste informații mi-au atras atenția.

 

Şi nu mai îmi cereţi horoscoape personale pentru că ştiţi că nu le fac. Este interesant că lumea recurge la astrolog numai când este în mare necaz. Ca şi când astrologul poate face minuni! Un astrolog trebuie consultat mereu, când eşti nelămurit, nehotărât şi ai de luat o decizie. De aceia regii şi împăraţii aveau permanent un astrolog, cu care se sfătuiau mereu, nu numai în perioade de criză. Când deja ai luat toate hotărârile proaste posibile, ai acţionat cum nu trebuie la momentele nepotrivite şi ţi-ai dus viaţa într-o fundătură, ce mai vrei de la un astrolog… să meargă pe apă!??

 

Dar ne rămâne mereu speranţa, cât suntem în viaţă, nimic nu este pierdut, numai moartea este definitivă și nici ea, se pare că este un început, poate exista mereu o soluţie, o rezolvare, pentru că a mai mers Cineva pe apă!

 

Mâine, mâine, mereu avem această şansă nesperată, pentru că mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

 

☼    ♂     ♀           HOROSCOP   8 noiembrie 2019  

 BERBEC Majoritatea planurilor de viitor, mai ales în viaţa personală, suferă din cauza întârzierilor arătate, cu autoritate, de Saturn din Capricorn. Astăzi poţi progresa în rezolvarea problemelor sentimentale. „Repede şi bine” este crezul tău în această zi şi interesele tale personale, mai ales cele sentimentale avansează în direcţia dorită. Atenţie la „răcelile” de toamnă şi la durerile de cap altele decat cele provocate de sentimente, de amor. Berbecii, cel puţin o bună parte dintre ei, trebuie să-şi suplinească nevoia de ronţăială cu „ceva verde” – sau cu ceva vitamine.

TAUR  Stelele iţi sortesc o zi bună, nu ai foarte mult de lucru, iar cu puţină gândire pozitivă poţi rezolva şi problemele cotidiene, cum ar fi cumpărăturile şi relaţiile sociale bune. Fii prudent, calm şi precaut, când discuţi, negociezi şi mai ales în convorbirile la mobil! Nu promite nimic! Ziua de azi îţi aduce noi speranţe şi noi oportunităţi în domeniul profesional. Atenţie, însă, aparenţele trebuie intotdeauna salvate, este regula jocului pe care trebuie să o respecţi dacă vrei să fii apreciat de anturajul tău.

GEMENI   Conjunctura benefică, cu Mercur favorabil, chiar dacă este retrograd, te îndreptăţesc să speri în rezolvarea favorabila a problemelor tale sentimentale care trenează de mai mult timp. Totuşi, norocul îţi zâmbeşte, cel putin in dragoste. Pentru cei din zodie care fac parte dintr-un cuplu: atentie, eşti avantajat în comunicare şi în imagine. Trebuie, însă, să eviţi cu diplomaţie discuţiile în contradictoriu.

RAC   O zi de vineri care seamănă cu altă zi de vineri în care rutina discuţiilor obişnuite de la serviciu devine monotonă şi cu o impresie de “déjà vu”.  Totuşi, o veste care îţi pare a fi bună! Viaţa merge înainte şi datele se schimbă mereu. Cu informaţiile pe care le-ai avut ai luat o hotărâre care a părut că este cea mai bună. Doar nu eşti propriul duşman ca să-ţi faci singur rău? Apoi datele s-au schimbat şi hotărârea nu ţi-a mai părut cea mai bună. Totuşi, te simţi din ce in ce mai in formă, cu mai multă energie şi dinamism, şi aceasta chiar dacă vremea este capricioasă şi încă caldă şi presiunea atmosferică variază mult.

LEU  Nu te înşela singur, nu-ţi face scenarii grandioase, care cu siguranţă vor fi contrazise mai târziu de realitate. Azi păstrează-ţi calmul şi zâmbetul pe buze şi fii cooperant şi mai practic. Profesional treburile par să meargă ceva mai bine, dacă nu ai fi tot timpul fascinat de găsirea formulei care să te umple de bani. Trebuie să faci bani, nu să te gândeşti la ei! Astăzi te afli sub protecţia binevoitoare a stelelor care te favorizeaza cu idei noi si indrăzneţe, mai ales dacă lucrezi in domeniul creatiei. Creaţie care poate fi un nou fel de zacuscă de ciuperci, sau o variantă de tocaniţă à la jupâneasa.

FECIOARA  Cineva încearcă să-ţi intre în graţii, să profite de generozitatea ta. Mai multă prudenţă cu cei care vor să-ţi devină prieteni, dar de fapt doresc doar să se folosescă de tine. Aspectele planetelor favorizează abilitatea nativilor de a rezolva problemele legate de relaţiile cu terţi sau cu autorităţile. Poţi găsi ceva informaţii care să te îndrepte către o afacere nouă. Trebuie să-ţi îndreptaţi atenţia înspre activităţile simple, dar aducătoare de profit imediat.  Astăzi poţi să dai consistenţa necesară eforturilor şi să eviţi inactivitatea. Puţin sport nu ar strica: sală, bazin, poate chiar o sauna, sau macar plimbări in aer curat.

BALANŢA  Zodiacul în general benefic te îndreptăţeşte să speri in rezolvarea favorabila a problemelor tale sentimentale care trenează de mai mult timp. Trebuie, doar, să vrei să le rezolvi! Fii deosebit de clar în discuţii sau în negocieri.  Ziua de astăzi este un prilej să recapeţi iniţiativa. Energia ta vitală este în creştere, iar tot ceea ce te deranjează este că toţi prietenii tai sunt foarte ocupati. Poziţiile planetelor şi a indicatorilor astrologici iti indică o vreme bună pentru rezolvarea cu succes a problemelor financiare, cu aplicaţie directă la bugetul familiei tale.

SCORPION   Nu poţi să placi la toată lumea, cauza este caracterul tău. Dar nici nu poţi să-ţi schimbi mereu caracterul, ca să placi. Aşa că astăzi nu mai filosofa şi du-te la cumpărăturile de vineri! Prietenii îţi sunt aproape ca întotdeauna, considerându-te, pe undeva, liderul grupului şi aşteptînd iniţiative din partea ta. Initiative care astazi se ilustreaza prin absenţă – nu ai o zi excelentă în ceea ce priveste originalitatea gandirii şi vrei să te plictiseşti singur, nu în grup.

SĂGETĂTOR    Eşti în formă bună şi asta este foarte avantajos. Ai de luat o decizie, eşti la o răscruce în viaţa ta. Dar nu te grăbi, ia lucrurile foarte în serios pe îndelete şi într-o ordine naturală!  Nu mai bombăni, că poate fi mai rau! Arta de a face avere are două căi : să câştigi mult şi să consumi puţin. Confucius spunea că ţăranul chinez este un om fericit şi sănătos pentru că este modest şi harnic. Pe atunci nu existau bănci. Astăzi, pe seară stelele spun să-ţi oferi o distracţie, poate la un club plăcut, poate la un spectacol sau concert. Cultura nu intră în economie.

CAPRICORN    Nu te simti bine, ba iti curge si nasul! Si atmosfera, unde lucrezi, este plină de electricitate, gata să tune şi să fulgere. Păstrează-ţi calmul şi foloseşte batiste de unică folosinţă! Nu pune la inimă barfele şi vorbele in doi peri, mai ales daca provin de la femeile din anturajul tau – ai aspecte negative in zodiile feminine. Daca vrei să scapi de o relaţie, atunci astăzi este ziua. Spune-i că studiul sau munca iţi ia tot timpul şi că oricum, în curând, pleci din ţara !

VĂRSĂTOR  Ziua este sub culorile optimismului şi a reuşite. Reuşeşti să te adaptezi rapid la schimbările şi problemele zilei, rezolvând cât şi cum se poate. Nu prea eşti atent, dar nu pierzi nimic! Nu te lasa copleşit de rutina zilnică, căuta să te distrezi şi să legi noi prietenii. Atenţie la regimul alimentar şi la răceli. Cosmosul te informează că planurile pe care le-ai făcut şi le urmăreşti de ceva timp, încep să se materializeze. Nu chiar cum le-ai visat, dar oricum, ceva-ceva începe să se mişte. Sănătatea este buna, banii – constant. Pe total, o zi buna!

PEŞTI   Eşti agitat, unele informaţii te descurajeză, dar cu puţin bun simţ şi refuzând complicaţiile inutile, o s-o scoţi la capat! Concentrează-te pe problemele tale urgente şi lasă zvonurile! Dragostea este pozitiv influenţată, la fel şi charisma proprie a nativilor din zodie. In aceasta perioadă, cu aspecte complexe, unii dintre nativi nu se simt în largul lor, anumite sentimente restrictive şi dezamăgiri existenţiale se amplifică. Ca să-ţi impui punctul de vedere personal trebuie sa vorbeşti cu convingere şi patimă, atunci lipsa de argumente nu se prea observa.