Evenimentul Zilei > Social > Al şaptelea Anonim îl premiază pe „Zero”
Al şaptelea Anonim îl premiază pe „Zero”

Al şaptelea Anonim îl premiază pe „Zero”

Debutul în lungmetraj al cineastului polonez Pawel Borowski s-a ales cu trofeul cel mai important al festivalului din Sfântu Gheorghe, în valoare de 3000 de dolari şi cu o greutate de şapte kilograme, după spusele lui Florin Piersic Jr.

Gazda celei de-a şaptea ediţii a Anonimului, actorul şi regizorul Florin Piersic Jr, s-a asigurat că finalul festivalului este la fel de animat ca şi începutul: a purtat o discuţie cu un alter-ego, a făcut glume cu blonde şi a deplâns greutatea trofeului.

Cea mai acerbă concurenţă s-a manifestat la categoria scurtmetrajelor de ficţiune. "Muzica în sânge", de Alexandru Mavrodineanu (cu Dorotheea Petre şi Andi Vasluianu în rolurile principale), a pierdut cu doar trei voturi în favoarea peliculei "I’ll Be Zorro One Day", regia Joel Olivier, Franţa, 2010.

Distincţia in memoriam Ovidiu Bose Paştină a fost adjudecată de scurtmetrajul "Tixeon", regia Felipe Bustos Sierra, Scoţia, 2010. Acesta a spus că titlul filmului reprezintă inversul lui "No exit", că l-a făcut împreună cu prietenii şi că vrea să îi inspire pe cei care vor vedea acest scurtmetraj "despre lipsa alternativelor" să procedeze cum îi îndeamnă inima.

Producătorul Matthew Cooke, starul acestei ediţii a Anonimului, a fost cel care a preluat ştafeta celui mai bun scurtmetraj de animaţie şi a promis că îi va duce premiul regizorului Sam Chen ("Amazonia", 2010) care locuieşte în Los Angeles.

În total, la categoria destinată lungmetrajelor au votat 349 de spectatori, iar "Zero", lungmetrajul polonez, a reprezentat opţiunea a 101 de membri din publicul Anonimului. "Caravana cinematografică", de Titus Muntean, a ieşit pe locul trei, în timp ce "argintul" i-a revenit lui "La mare", de regia Pedro Gonzalez-Rubio, Mexic, 2009. Acceptându-şi trofeul, cineastul Pawel Borowski a afirmat că este cel mai important pe care l-a luat vreodată şi că "de acum, acest film vă aparţine".

  • Festivalul Anonimul (9 – 15 august) s-a încheiat cu obişnuitele artificii şi cu un concert al trupei Vunk. 

<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/JY4w5Xd1fg8?fs=1&hl=en_US" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/JY4w5Xd1fg8?fs=1&hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>