Astfel, filialele saudo-yemenită și maghrebiană ale Al Qaida au transmis autorităţilor din Arabia Saudită că se vor răzbuna pentru executarea de la începutul anului a peste 40 de jihadiști.

Conform AFP, în mesajul comun postat pe mai multe site-uri jihadiste, conducătorii saudiți sunt acuzaţi că au “comis un act stupid” executând aceste persoane “în ciuda avertismentelor mujahedinilor”.

“Conducătorii de la Riad au ținut să verse sângele acestor mujahedini virtuoși pentru a-și proba fidelitatea față de Cruciații care își sărbătoreau Anul Nou. În consecință, ei trebuie să se teamă de ziua în care apropiații martirilor, frații lor și susținătorii lor vor gusta răzbunarea cu care îi vor lovi”, au transmis teroriştii Al Qaida.

Ibrahim al-Assiri, considerat artificierul AQPA, a afirmat că “singura crimă a acestor martiri este că i-au combătut pe Cruciați în Peninsula Arabică de unde decolau avioanele care îi luau drept ținte pe frații noștri musulmani în Afganistan și în Irak”.

Aceste ameninţări au fost făcute în contextul în care la 2 ianuarie, autoritățile de la Riad au executat 47 de persoane pentru terrorism (40 aveau legături cu organizația extremistă sunită Al Qaida și fuseseră condamnate pentru atentate sângeroase comise în anii 2000 pe teritoriul saudit).

De asemenea, un eveniment sângeros şi care a agitat atmosfera din zonă a fost executarea imamului șiit Nimr al-Nimr, un opozant al regimului de la Riad.

Execuţia a generat proteste printre șiiții din toată lumea întreagă și a provocat ruperea relațiilor diplomatice între Arabia Saudită sunnită și Iranul șiit.