100.000 de români vor rămâne fără alocaţii familiale

100.000 de români vor rămâne fără alocaţii familiale

Începând cu 1 ianuarie 2011, asistaţii social care au un venit pe membru de familie mai mare de 370 de lei nu vor mai primi alocaţiile monoparentale sau complementare.

Ministerul Muncii a propus executivului ca alocaţia pentru familiile cu un singur părinte şi cea de sprijinire a familiilor cu mulţi copii să fie unificate într-o alocaţie de sprijin a familiei, de care vor putea beneficia doar românii care au un venit pe membru de familie ce nu depăşeşte 370 de lei.

Măsura ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2011 şi stabileşte un plafon mai mic cu 100 de lei faţă de cel de până acum, aceasta fiind o condiţionalitate impusă de FMI şi Banca Mondială, potrivit directoarei generale pe asistenţă socială din minister, Lăcrămioara Corcheş.

Concret, măsura va afecta în jur de 100.000 de români cu venituri între 371 şi 470 de lei, care nu vor mai primi, de anul viitor, aceste alocaţii, banii urmând să se împartă între restul beneficiarilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Sunt aproximativ 490.000 de familii ce beneficiază de aceste tipuri de alocaţii şi care au venit pe membru de familie cuprins între zero şi 370 de lei şi cărora li se va majora cuantumul alocaţiilor, în funcţie de venit şi de numărul de copii”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Muncii Nicolae Ivăşchescu.

Oficialul a dat ca exemplu o familie cu doi părinţi şi cu mai mult de patru copii, care are un venit de până la 200 de lei şi care va beneficia de un cuantum al alocaţiilor de 120 de lei, faţă de 70 de lei în prezent.

Şeitan: "Subvenţiile trebuie direcţionate doar către cei foarte săraci"

Directoarea Lăcrămioara Corcheş a adăugat că „cei mai mulţi bani vor fi redistribuiţi către familiile cu venituri de până la 200 de lei, în special cei cu mulţi copii”, adică în jur de 250.000 de familii. Oricum, a adăugat aceasta, toţi vor rămâne cu celelalte prestaţii sociale neatinse, cum ar fi ajutorul pentru încălzire, alocaţia de stat pentru copil sau indemnizaţia de creştere a copilului.

Asta, cel puţin până când va intra în vigoare noua lege a asistenţei sociale, aşa-numitul Cod al asistenţei sociale, proiectul având deadline sfârşitul lui octombrie.

Potrivit ministrului muncii, Mihai Şeitan, noua lege va aduce toate ajutoarele sociale sub aceeaşi umbrelă, stabilindu-se şi un formular unic, însă va institui un plafon maxim la care pot ajunge, adunate, toate aceste subvenţii de la stat ce „trebuie direcţionate doar către cei foarte săraci, care chiar au nevoie”.

Ministrul a declarat că proiectul de lege privind alocaţia familială a fost discutat într-o primă lectură luni în Guvern şi trebuie să fie aprobat până la sfârşitul lunii octombrie, termenul fiind impus de acordul de împrumut cu Fondul Monetar şi Banca Mondială.

Noua lege a venitului minim garantat, în Parlament

La pachet cu acest proiect, instituţiile internaţionale au mai impus României să pună în aplicare, tot de la 1 ianuarie 2011, noua lege a venitului minim garantat.

Directoarea Corcheş a explicat că proiectul acestei legi a trecut de guvern săptămâna trecută, urmând să intre în dezbaterea Parlamentului pentru a fi aplicat de la începutul anului viitor. Ea a explicat că nu se va mai acorda acest ajutor social pe bază de declaraţie pe proprie răspundere, ci se vor verifica toate datele cu instituţiile abilitate.

În plus, primarii nu vor mai putea acorda venitul minim, pentru a elimina legătura cu campaniile electorale, acesta urmând să fie plătit de agenţiile de prestaţii sociale de la nivel local.

Asta, în condiţiile în care „am descoperit că există o diferenţă de 25% între cererile de venit minim garantat aprobate de primari şi numărul celor care au şi primit banii”, a mai spus Corcheş.