Evenimentul Zilei > Economie > Ai primit facturi prea mari la energie? Virgil Popescu te învață ce trebuie să faci
Ai primit facturi prea mari la energie? Virgil Popescu te învață ce trebuie să faci

Ai primit facturi prea mari la energie? Virgil Popescu te învață ce trebuie să faci

Românii au primit o lovitură dură la început de an din partea furnizorilor de energie electrică. Majorările de preț înregistrate în ultima perioadă au adus facturi duble, însă consumatorii susțin că la mijloc este vorba despre creșteri ilegale. Autoritățile încearcă să vină în ajutorul cetățenilor și au început să ia o serie de măsuri. Ministrul Energiei explică cum trebuie să procedeze cei care au primit facturi duble.

Românii au avut mari speranțe că liberalizarea pieței la energie și gaze le va aduce beneficii, însă, până acum, se pare că le-a oferit doar sume colosale pe care consumatorii trebuie să le plătească către furnizori.

Autoritățile au încercat să ia toate măsurile necesare pentru a veni în sprijinul românilor. Nicolae Ciucă a anunțat că, începând cu 1 aprilie, consumatorii casnici vor beneficia de o nouă de protecție, însă nu sunt uitate nici IMM-urile.

Miercuri, 12 ianuarie, Virgil Popescu a făcut noi declarații legate de facturile la energie. După ședința de Guvern, ministrul Energiei a prezentat procedura care trebuie urmată de toți consumatorii care au primit facturi fără măsurile de sprijin. Acesta a precizat faptul că ANRE a început deja să efectueze controale la marii furnizori pentru a descoperi neregulile din facturile românilor.

„ANRE ne-a comunicat că a intrat în control la marii furnizori şi mă bucur că se face odată lumină în aceste cazuri. Procedura există. Reclamaţie la furnizor. Furnizorul are posibilitatea să returneze banii dacă suma este peste 100 lei. Dacă suma este sub 100 lei, atunci se scade din factura următoare. Dacă furnizorul nu face acest lucru, reclamaţia se duce la ANRE şi ANRE rezolvă acest lucru. Toţi furnizorii care au întocmit facturi eronate vor trebui obligaţi şi cu amendă şi să le storneze să nu perceapă penalităţi şi le vor şi face corespunzător”, a spus ministrul Virgil Popescu.

Care sunt măsurile ce vor intra în vigoare începând cu 1 aprilie

„Avem o serie de măsuri în lucru pe care vrem să le adoptăm săptămâna viitoare. Mă refer la toate măsurile deja anunţate, cele privind reducerea TVA de la 19 la 5%, la schemele de sprijin care vor fi aplicate de la 1 aprilie pentru toţi consumatorii casnici, la scheme de ajutor pentru IMM-uri şi mai multe industrii precum cea alimentară, vom lua măsuri de sprijinire şi a altor industrii.

Vom lua măsuri ferme şi faţă de furnizorii care nu au întocmit facturile corespunzător, vom introduce neperceperea de penalităţi şi imposibilitatea debranşării.

Venim cu un pachet de măsuri care vor ajuta românii să treacă peste această perioadă de volatilitate a preţurilor”, a mai precizat ministrul Energiei.

Virgil Popescu susține că toți furnizorii care au emis facturi greșite vor plăti cu amendă, însă vor fi și obligați să le storneze. De asemenea, „vom aduce imposibilitatea debranşării nu doar pentru consumatorii vulnerabili, cum e prin legea 259”

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: