
Afacerea Crabb - o poveste din Războiul Rece. Momentul acesta are rolul său în istoria spionajului mondial
Revista vine cu o ofertă deosebit de interesantă . Numărul 86, Aprilie-Mai 2025, oferă articole tematice deosebite. Revista poate fi cumpărată de la chioșcurile de ziare sau de pe edituradecarte.ro. În plus, cu numai 12 lei pe ediție, îți poți descărca pe gadgetul preferat edițiile integrale ale acestei reviste pentru a-ți crea propria arhivă on-line.
Afacerea Crabb nu a fost „un mărunțiș”
Afacerea Crabb a fost una de spionaj. Chiar dacă astăzi, mulți o consideră „mărunțiș”! După cum prea bine se știe, istoria abundă în fapte și evenimente care, de regulă – în sinteze, monografii și studii speciale, fiind considerate secundare sau chiar mai puțin de atât -, sunt plasate în aparatul critic al scrisului istoriografic sub forma sacrosantelor „note de subsol”. Numai că aceste, să le zicem așa, „mărunțișuri”, au partea lor de glorie istorică.
Cine a fost spionul Crabb?
Britanicii l-au trimis pe scafandrul de elită Lionel Crabb ca să urmărească îndeaproape crucișătorul Ordzhokinidze. La bordul său se aflau Nikita Hrisciov și Nikolai Bulganin. Ei urmau să efectueze o vizită în Marea Britanie. Scafandrul Lionel Crabb ar fi eșuat în misiunea sa, atingând din greșeală carena vasului și alarmînd echipajul sovietic.
„Cavalerul fără cap”
La 9 iunie 1957, a fost găsit un corp fără mâini și fără cap, în echipament omologat militar de scafandru bitanic, stabilindu-se că aparținea lui Lionel Crabb. Totuși, unele surse, inclusiv foști spioni britanici și sovietici au declarat că Lionel Crabb a fost reperat de un lunetist sovietic și împușcat, fie a fost capturat și dus în Uniunea Sovietică.
Documente declasificate în 2007 au arătat că el a făcut parte dintr-un grup care urma să acționeze pentru supravegeherea acestui crucișător și eventual scufundarea acestuia. Incidentul s-a soldat cu demisii la nivelul MI6, ordona
Evenimentul Istoric, revistă lunară de istorie aduce la cunoștința pasionaților de istorie cele mai importante subiecte, indiderent de epocă. Dacă veți comanda o carte de pe edituradecarte.ro și includeți în comandă una din revistele Evenimentul Istoric și Capital nu veți avea costuri de livrare. Evenimentul Istoric vă ține la curent cu noutățile din domeniul temelor de istorie, pe canalul de Youtube Evenimentul Istoric dar și pe Canalul de Youtube Hai România!