Evenimentul Zilei > Politica > AEP: 18.275.077 cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral
AEP: 18.275.077 cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral

AEP: 18.275.077 cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral

Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 4 iulie este de 18.275.077, cu 186 mai mulţi faţă de ultima informare publică realizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pe această temă, în data de 5 mai, când erau înregistraţi 18.274.891 de alegători.

AEP precizează, într-un comunicat remis luni Agerpres, că diferenţele apar ca urmare a operaţiunilor curente efectuate de primari în Registrul electoral aferent unităţilor administrativ-teritoriale conduse de aceştia.

Potrivit Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare, Registrul electoral este un sistem informatic naţional de înregistrare şi actualizare a datelor de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot şi a informaţiilor privind arondarea acestora la secţiile de votare.

Registrul electoral este structurat pe judeţe, municipii, oraşe, comune, pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară.

Persoanele autorizate să efectueze operaţiuni în Registrul electoral cuprinzând cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziţie, conform legii.