Pe 7 iunie, Liviu Antonesei publica pe site-ul „România Curată”, alături de o imagine de la lansarea albumului „Descriptio Ponti Euxini”, următorul text:

„În imagine, îl aveți pe dl Radu Boroianu, directorul ICR, la standul ICR de la Bookfest, lansându-l pe imensul autor Adrian Năstase. Nu știu dacă este una dintre cărțile scrise în închisoare sau memoriile din închisoare, scrise la ieșire. Ceea ce știu însă este că misiunea ICR este exportul culturii românești în străinătate. Am mari dubii că străinii sunt interesați de mărfuri expirate! Ca fost ambasador, cred că Dl RB trebuia să știe ce se face și ce nu e face. Cum la prima conferință a sa de presă în calitatea sa de director al ICR l-a invitat pe Nicolae Breban, ca acesta să-și regleze conturile cu lumea culturală românească, încep să mă tem că dl RB nu știe mereu ce face…”

După două zile, Adrian Năstase răspunde pe blogul său:

„Există o categorie de personaje pe care le-am detestat și le detest în continuare. Personaje acționând în subterane, roase de invidie, cu frustări (sic!), purtându-și si vărsându-si veninul peste tot, nemulțumite de viață, preocupate de coterii sterile, incapabile de a construi – chiar greșind. Se numesc pe ei înșiși intelectuali, eventual „intelectualii lui Băsescu” sau intelectualii lui Soros”. Totul le miroase urât. Sunt „judecătorii societății”, ai celorlalți, hotărând din Turnul de fildeș, ce și cine este „bun pentru România” sau „curat pentru România”.

O mare parte din lumea lor este formată din gângănii, hiene, șacali, oengisti fără de țară, păsări migratoare ale lumii globalizate.  O lume formată, în realitate, din mercenari ai unor  grupuri de interese, ciugulind pe la diverse mese.

Liviu Antonesei face parte dintre ei…”

După ce citează „notița” scriitorului ieșean, Adrian Năstase continuă:

„Ca un adevărat „intelectual”, Antonesei se pronuntă, de fapt, in legătură cu Atlasul Mării Negre, un volum superb, in română si in engleză, continând zeci de hărti vechi ale Mării Negre, volum pe care l-am coordonat, impreună cu directorul Muzeului hărtilor vechi. Volum pe care, evident, nu l-a văzut si nu l-a consultat. Inutil să precizez că atlasul are nu doar valoare culturală ci si valoare politică, in contextul actual. Ceea ce rezultă si din faptul că, la lansare, a participat si un reprezentant al MAE. Acest volum urmează Atlasului hărtilor Dunării si el va fi urmat de Hărtile Basarabiei si de Hărtile Transilvaniei.

Pentru ca fostul prim-ministru să încheie en fanfare, cu o aluzie la celebra expoziție din Statele Unite, din 2008, atunci când șefa ICR de la New York era actualul ministru al Culturii, Corina Șuteu:

„Antonesei nu știe despre ce e vorba, nu știe ce utilitate are volumul  dar îl deranjează că ICR și președintele său, Radu Boroianu, nu continuă să promoveze  măgari pictati cu svastica pe cur.”