Adrian Năstase susține că Parlamentul are un rol mai mult decât decorativ, în prezent, în combaterea epidemiei fiind implicate doar instituțiile din puterea executivă.

”Chestiunea delicată este aceea că modul de funcționare din regimul de urgență, eliminarea, practic, a Parlamentului din sistemul major de putere în care nu mai contează decât componentele executive, bazate pe Armată, Poliție, Jandarmerie, va crea tentația de acceptare și ulterior crizei covid-19 a unei posibile tranziții spre un regim autocratic”, scrie  Năstase pe blogul său.

În cadrul analizei, fostul premier s-a referit și la decorația care i-a fost retrasă de președintele României, ca urmare a unei presiuni publice, făcută, atenție, de un dentist.

”Un prim domeniu pe care îl propun este reprezentat de cel al democrației reprezentative – model apărut după revoluția industrială. El se bazează pe delegarea, prin vot, de către cetățeni, a dreptului ca un număr de reprezentanți să decidă măsurile potrivite pentru întreaga societate. În ultima vreme, în mod evident, încrederea în aleși și în deciziile lor a scăzut foarte mult.

Acest lucru se bazează și pe multiplicarea rețelelor sociale care creează iluzia pentru mulți că ei știu cel mai bine. În anumite cazuri se generează în acest fel și un anumit tip de „mandat imperativ” asupra reprezentanților. (Un exemplu recent l-au constituit presiunile asupra lui Iohannis ale unui dentist din Marea Britanie și ale unui grup de #rezist pentru retragerea decorației mele. Decizia luată a avut o clară conotație electoral-politică)”, mai spune Năstase.

Alte instituții pe care epidemia de coronavirus le va măcina structural, mai spune Adrian Năstase, sunt partidele și sindicatele.