Evenimentul Zilei > Politica > Adrian Năstase, în scandalul „indienilor” din Diaspora: Am folosit o metaforă
Adrian Năstase, în scandalul „indienilor” din Diaspora: Am folosit o metaforă

Adrian Năstase, în scandalul „indienilor” din Diaspora: Am folosit o metaforă

Fostul premier Adrian Năstase, acuzat că i-a făcut "indieni" pe românii din Diaspora care au întors rezultatul la alegerile prezidenţiale din 2014, se apără spunând că a folosit o "metaforă".

Scandalul a apărut după ce Năstase a declarat sâmbătă, într-o emisiune la Antena 3: "Exista uneori acasta tentaţie de a număra indienii, dar atunci când chiar ai nevoie de ei, s-ar putea să nu-i găseşti. Mă uit la felul în care se fac acum registrele pentru votul din străinătate şi acolo apar foarte puţini indieni, deci din armata aceea care a schimbat drumul Romaniei în 2014, iată că indienii au dispărut"

FADERE (Federația asociațiilor de români din Europa) a reacţionat spunând că românii din diaspora nu sunt "indieni" ci sunt "doar românași care își iubesc țara și care au plecat din cauza politicienilor că dumneavoastră". "Dacă ar fi avut un loc de muncă bun iar cei aflați la conducere ar fi furat mai puțin, mulți dintre ei nu ar fi plecat", spun aceştia într-un comunicat de presă.

Adrian Năstase a revenit luni dimineaţă cu explicaţii spunând că a folosit o metaforă.

"Niște indivizi care nu au văzut emisiunea mea de la Antena 3, au făcut diverse afirmatii stupide, anunțând ca eu as fi jignit „milioane de romani din diasporă”, numindu-i „indieni”, ceea ce evident ca ei nu sunt. Bineînțeles ca nu sunt indieni. Sunt romani. In realitate, problema nu este de etnicitate ci de coeficient de inteligenta. Ma refer la cei care au făcut interpretarea respectiva. Eu am analizat spectrul politic românesc si, in legătura cu USB – in condițiile unei eventuale coalizari a mai multor organizații civice – am folosit o metafora (sa explic ce înseamnă asta?), întrebându-ma dacă nu cumva vor fi mai mulți „generali” (șefi ai organizatiilor afiliate) decât „indieni” (membri, „soldați”). Este o metafora comuna, cunoscuta celor care au absolvit liceul. In acest context, m-am referit si la votantii din diasporă, pornind de la faptul ca numărul celor înscrisi pe listele de vot prin corespondenta, pana acum, este de doar 3000, fapt pentru care eu nu am nicio responsabilitate", a scris Adrian Năstase pe Facebook.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.