Evenimentul Zilei > Justitie > Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare, a încercat să se sinucidă | VIDEO
Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare, a încercat să se sinucidă | VIDEO

Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare, a încercat să se sinucidă | VIDEO

Fostul premier Adrian Năstase, condamnat ieri la doi ani de închisoare cu executare, a încercat să se sinucidă, fiind în prezent internat la Spitalul Floreasca din Capitală. Informaţia a fost confirmată de către Parchetul general. Potrivit medicilor, Năstase are trei plăgi împuşcate în zona gâtului şi va fi operat. Fostul premier s-a împuşcat în casa din Zambaccian, cu un pistol de 9 mm.

UPDATE. Surse din rândul anchetatorilor au declarat pentru EVZ că Adrian Năstase nu a lăsat niciun bilet de adio şi că în locuinţa sa a fost găsit un singur glonte, şi nu două, aşa cum s-a vehiculat în această dimineaţă.
UPDATE. Intervenţia chirugicală s-a terminat după aproximativ o oră, în jurul ore 11.00, potrivit unor surse medicale. Fostul premier Adrian Năstase a fost operat la Secţia de Chirurgie Plastică a Spitalului Floreasca din Capitală.

  • Schema operaţiei la care a fost supus Adrian Năstase
UPDATE. Adrian Năstase a intrat în operaţie. Soţia sa, Dana, şi fiul cel mic au venit la Spitalul Floreasca din Capitală pentru a fi alături de fostul premier. 

UPDATE. "Îmi pare rău că trebuie să asistaţi la aşa ceva", i-ar fi spus Adrian Năstase poliţiştului care l-a însoţit în biroul din locuinţa sa din Zambaccian.
UPDATE. Medicii au finalizat investigaţiile, iar Adrian Năstase va fi pregătit în scurt timp pentru intervenţia chirurgicală.

UPDATE. Adrian Năstase este la secţia de terapie intensivă. Medicii spun că fostul premier este conştient şi stabilizat. Tentativa acestuia de sinucidere a fost prezentată şi de CNN, BBC, Fox News şi Le Figaro.
UPDATE 2.45. Medicul Şerban Brădişteanu a declarat că Adrian Năstase are mai multe plăgi împuşcate şi că va fi operat în această dimineaţă.
UPDATE 1.50. Surse medicale susţin că Adrian Năstase este încă în evaluări, medicii urmând să decidă apoi dacă îl operează sau nu în această noapte.
UPDATE 1.45. "Cercetările la faţa locului vor continua în cursul zilei. Au fost ridicate probe. S-a ridicat un pistol, care s-a aflat în camera respectivă. Adrian Năstase se afla cu cei doi poliţişti de la Urmăriri, care i-au salvat viaţa. Doamna Năstase se simte rău, domnul Năstase se simte rău, dar este stabil", a declarat avocatul Ion Cazacu.
UPDATE 1.43. Ion Iliescu a declarat că Adrian Năstase nu merita un asemenea tratament.
UPDATE 1.40. Adrian Năstase se află internat la etajul 6 al Spitalului Floreasca. Medicul Mircea Beuran le-a declarat, celor prezenţi, că totul este ok şi că familia a semnat o hârtie cu spitalul prin care cere ca singurii care trebuie să ştie care este starea pacientului sunt membrii familiei. Medicul i-a mai rugat pe cei prezenţi să elibereze holul de la etajul 6.
UPDATE 1.35. Spitalul Floreasca este extrem de bine păzit, însă pacienţii aşteaptă fără să aibă habar că un fost premier a vrut să se sinucidă.
UPDATE 1.30. La Spitalul Floreasca a ajuns şi medicul Ioan Lascăr, specializat în chirurgie plastică şi reparatorie.
UPDATE 1.15. Cristian Tudor Popescu:" Cred că nici Adrian Năstase nu s-a aşteptat să se întâmple aşa ceva. Am declarat că trăiesc un sentiment de irealitate. Asta i s-a întâmplat şi lui. E un proces psihic în care refuzi realitatea. Nu pot să aprob gestul lui Năstase. Este un gest descalificant. Ca să fugi în felul acesta de răspundere, nu este onorant. Până la urmă, penitenciarul face parte din sistemul de justiţie din România. El ar fi trebuit să judece aşa, domnule merg la puşcărie, mai ales că ar fi trebuit să facă câteva luni. Dar domnul Năstase a avut acest sentiment al intangibilităţii, iar faptul că a fost redus la statutul unui deţinut, a dus la această situaţie. Dacă se hotăra să se sinucidă, o făcea până când veneau poliţiştii. Această situaţie este politizată grosolan de Victor Ponta. Să spui că Traian Băsescu e fericit… Eu bănuiesc că Băsescu nu e fericit. Dar să pui în spinarea unui om asemenea gest, pentru a câştiga un capital în defavoarea adversarului, mi se pare o manipulare ordinară. Nu se poate să fie manipulată opinia publică pe fond emoţional".
UPDATE 0.55. Ecaterina Andronescu, aflată la Spitalul Floreasca, a declarat, citată de Antena 3, că Adrian Năstase e la Terapie Intensivă, unde i se fac încă evaluări. Potrivit acesteia, fostul premier ar fi vrut de fapt să se împuşte în cap, dar că unul dintre poliţişti a vrut să-i ia pistolul şi atunci s-a împuşcat în gât.
Potrivit medicilor, glonţul i-a secţionat gâtul şi că a avut mare noroc că nu a rămas în interior. Rana e aproape de vena jugulară.
UPDATE 0.50. Nicolae Bănicioiu a venit şi el la Spitalul Floreasca. S-a limitat să spună că se roagă să fie bine şi că este alături de Adrian Năstase. Marian Vanghelie, primarul sectorului 5, a fost o prezenţă discretă.
UPDATE 0.45. Mai mulţi anchetatori, printre care şi oficiali de la Poliţia Capitalei, se află la casa lui Adrian Năstase pentru a preleva probe.
UPDATE 0.40. Şerban Brădişteanu şi Mircea Beuran îl vor opera pe Adrian Năstase.
UPDATE 0.35. Unul dintre avocaţii lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, a declarat că nu se aştepta la un asemenea gest din partea fostului premier şi că a discutat cul el imediat după sentinţă. Cazacu a mai spus că cei şase avocaţi ai lui Adrian Năstase se vor întruni dimineaţă şi vor încerca să găsească soluţii pentru suspendarea pedepsei.
UPDATE 0.20. Adrian Năstase ar fi încercat să se sinucidă în bibliotecă. În momentul în care poliţiştii au ajuns la el acasă, fostul premier ar fi cerut permisiunea să meargă în biblioteca să ia nişte cărţi şi a încercat să se împuşte cu un pistol, dar a fost salvat în ultimul moment de poliţişti.

  • Omul care l-a salvat pe Adrian Năstase se aştepta la orice. „Are o experienţă de 25 de ani”
UPDATE 0.10. "Am vrut să văd cum se simte un om aflat într-un necaz. Nu puteam să stau acasă fără să văd ce face şi cum se simte. O să aştept de la cei care sunt aici să îmi dea veştile despre ceea ce se întâmplă. Mi-au spus ca au situaţia sub control şi că îndeplinesc toate procedurile necesare", a declarat primul ministru Victor Ponta, după ce a ieşit din Spitalul de Urgenţă Floreasca. 

Lângă Adrian Năstase se află soţia şi fiul lui.
UPDATE 0.05. Parchetul general confirmă: Adrian Năstase a încercat să se sinucidă.
UPDATE 23.58. Potrivit medicilor de la Spitalul Floreasca, Adrian Năstase a fost internat cu trei plăgi împuşcate în zona gâtului, de la o armă de 9 mm.
<object id="rtvVideo" width="633" height="360" type="application/x-shockwave-flash" wmode="opaque" data="http://livenews.rtv.net/images/flowplayer-3.2.1.swf"><param name="movie" value="http://livenews.rtv.net/images/flowplayer-3.2.1.swf" /><param name="allowfullscreen" value="true" /><param name="wmode" value="opaque" /><param name="flashvars" value=’config={ "playlist":["http://vmedia.rtv.net/12/2012-06/b817d6038490895551e3953b80722607.mp4", { "url": "http://vmedia.rtv.net/12/2012-06/b817d6038490895551e3953b80722607_large.jpg","autoPlay":false,"autoBuffering":false }] }’ /></object>
Aceleaşi surse au declarat că Năstase este evaluat în acest moment şi va intra în operaţie în scurt timp.
UPDATE 23.50. Realitatea TV susţine că informaţia privind tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase a fost confirmată de către Raed Arafat.
Năstase a fost transportat de către un echipaj SMURD la Spitalul Floreasca.
UPDATE 23.40. Martorii prezenţi la faţa locului au declarat că au auzit la un moment dat o bubuitură dinspre casa fostului premier.
UPDATE 23.30. Antena 3 transmite, pe surse, că Adrian Năstase a vrut să se împuşte, cu un pistol, în bibliotecă. Potrivit altor surse, fostul premier a suferit o lipotimie. Fostul premier a fost luat cu ambulanţa.
Pe de altă parte, procedura prevede ca, înainte de a merge în arest, persoana condamnată trebuie consultată medical.
UPDATE 23. 25. Maşina de la Cercetări Penale a intrat în curtea imobilului din Zambaccian, apoi a părăsit zona. Ambulanţa sosită intră în parcarea de la subsol.
UPDATE 23.00. Potrivit articolulul 60 din Codul Penal, fostul premier, care pe 22 iunie împlineşte 62 de ani, ar putea sta doar opt luni în spatele gratiilor. Adrian Nastase „Cei condamnaţi în timpul minorităţii, când ajung la vârsta de 18 ani, precum şi condamnaţii trecuţi de vârsta de 60 de ani pentru bărbaţi şi de 55 de ani pentru femei, pot fi liberaţi condiţionat, după executarea unei treimi din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani sau a unei jumătăţi în cazul închisorii mai mari de 10 ani”, se arată în articolul 60 din Codul Penal.
UPDATE. 22.30. Un echipaj al Poliţiei a sosit la casa lui Adrian Năstase din Zambaccian. Conform procedurilor, fostului premier i s-a înmânat citaţia. Este alegerea lui dacă vrea să meragă în seara asta în arest.
UPDATE 21.30. Avocatul Gheorghiţă Mateuţ ne-a declarat că va depune mâine la Curtea Supremă o cerere de revizuire a sentinţei de condamnare. Este vorba de o cale de atac extraordinară.
Solicitarea este bazată pe unul din articolele Codului de Procedură Penală. Avocaţii lui Adrian Năstase vor depune mai multe documente care nu au fost avute în vedere de magistraţi atunci când au pronunţat condamnarea.
UPDATE 21.15. Mandatul lui Adrian Năstase a fost redactat.
UPDATE 20.45. Sentinţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a ajuns la Tribunalul Bucureşti, instanţa de judecată care trebuie să pună în executare mandatul de arestare. Magistraţii Tribunalului Bucureşti, instanţa de executare, vor trimite trimite mandatele Poliţiei Capitalei.
Dacă Adrian Năstase şi ceilalţi inculpaţi nu se vor prezenta singuri la Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv, atunci poliţiştii de la Serviciul Urmăriri le vor pune în executare.
UPDATE 20.00. Avocatul lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, a declarat că acesta a avut o reacţie umană în momentul în care a auzit sentinţa. "Nu există căi legale de atac. Domnul Năstase se va duce la închisoare. Există nişte proceduri paleative", a afirmat avocatul. 
Cazacu a mai spus, la Realitatea TV, că va ataca la CEDO decizia de astăzi a justiţiei. 
UPDATE 19.15: Contactat de jurnalişti, Adrian Năstase nu a dorit să comenteze decizia judecătorilor. Acesta are 24 de ore să se predea.
UPDATE 19.00: Magistraţii au citit acum câteva minute verdictul: fostul premier a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare. Decizia a fost luată în unanimitate de toţi cei cinci membri ai completului de judecată, după aproape cinci ore de deliberări. 
Adrian Năstase a aşteptat sentinţa – care vine cu două zile înainte de aniversarea fostului şef de guvern, acesta fiind născut pe 22 iunie – la el acasă, neprezentându-se la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), pe tot parcursul zilei. Completul de judecători a deliberat începând cu ora 12. Doi dintre avocaţii fostului premier au venit, pe rând, la instanţă, însă niciunul dintre ei nu a aşteptat să audă decizia definitivă.
Pe 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către ICCJ, în dosarul "Trofeul calităţii", în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.
În acelaşi dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost condamnată la şase de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an. Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici au primit fiecare câte şase ani de detenţie, la care s-a aplicat un spor de un an.
ALTE CONDAMNĂRI ÎN ACELAŞI DOSAR:
– Marina Popovici – 5 ani închisoare
– Bogdan Popovici – 6 ani închisoare
– Irina Jianu – 6 ani închisoare
– Diana Gasparovici – 5 ani închisoare
CINE SUNT JUDECĂTORII CARE L-AU CONDAMNAT:
Completul de judecată a fost format din cinci membri: Livia Stanciu, Florentina Dragomir, Maricela Cobzariu, Sofica Dumitraşcu şi Ioana Alina Ilie. Stanciu este preşedintele ÎCCJ. Din complet se mai distinge numele Soficăi Dumitraşcu, judecătoarea care, în trecut, l-a eliberat din arest pe Omar Hayssam.
REACŢII ÎN PRESA INTERNAŢIONALĂ:
CNN: „Este prima sentinţă dată în cazul unui prim ministru de după căderea comunismului”

Le Monde: „Un verdict rar în Europa”
Reuters: „Înalta Curte din România a confirmat miercuri că fostul premieri Adrian Năstase va executa doi ani de închisoare pentru corupţie, trimiţând astfel un semnal că ţara încearcă să răspundă la îngrijorările Uniunii Europene. Eşecul în lupta împotriva corupţiei în România şi în ţara vecină, Bulgaria, cele mai noi şi sărace membre ale UE, a dus la blocarea accesului pentru ambele ţări în zona Schengen”
NĂSTASE, ÎN 2011, ÎN EVZ:
Oricum va fi hotărârea, „îmi va fi favorabilă”

Într-un interviu acordat „Evenimentului zilei” în octombrie 2011, Adrian Năstase a vorbit despre dosarele sale şi despre ce aştepta de la procese. Fostul premier considera că indiferent de ce va hotărî justiţia, va fi în avantajul său:

Adrian Năstase: Traian Băsescu face presiuni foarte mari ca dosarele mele să se încheie în luna decembrie sau ianuarie 2012, ca să fie tocmai bine pentru campania electorală. Şi atunci, ca să nu se spună cumva că dosarele astea, despre care eu afirm de fiecare dată că sunt pornite de el, că sunt presiuni permanente asupra judecătorilor(…) DNA a stabilit 974 de martori pentru afişele din 2004- pentru că în 2009 alegerile s-au derulat corespunzător fără afişe- ca să arate că această afacere de mare corupţie a determinat criza mondială şi a adâncit criza din România. A vrut să arate că situaţia era foarte gravă. Acum cei 974 de martori, care ar fi trebuit să dureze 2-3 an, îi încurcă pe cei care fac presiuni asupra instanţei ca procesul să se termine cât mai repede aşa încât au început acum să audieze martorii pe sărite. În plus, în s-a hotărât – deşi multe dintre dosare au termen 20012, 2013, ca eu la acest dosar în luna noiembrie să am şase termene. Şase! Şi, în mod evident, asta este din surse, pe surse, de la ziarişti am aflat că în decembrie urmează să se producă hotărârea.

EVZ:
Aţi aflat şi cum va fi hotărârea? Dacă va fi favorabilă sau nefavoarbilă dvs?

Adrian Năstase: Oricum ea îmi va fi favorabilă indiferent cum va fi”
CITIŢI ŞI:

  • Procurorul care se ocupă de cazul tentativei de sinucidere a lui Adrian Năstase: "Cel mai probabil s-a tras un singur foc"
  • Ion Iliescu:"Gestul lui Năstase nu este fondat. Reporterii, o haită înfometată"
  • Cristian Tudor Popescu: "Ponta manipulează ordinar situaţia lui Năstase". Băsescu s-a interesat de starea fostului premier
  • Medicul Brădişteanu: Viaţa lui Adrian Năstase este în pericol. Are mai multe plăgi într-o zonă plină de vase sânge

CITIŢI MAI MULTE DESPRE DOSARUL CARE A ADUS CONDAMNAREA LUI ADRIAN NĂSTASE:

  • Adrian Năstase: Dosarul "Trofeul calităţii", construit într-un mod incalificabil
  • Crin Antonescu, despre condamnarea lui Năstase: "Trebuie să facă un mare pas în spate de pe scena politică"
  • DOSARUL TROFEUL CALITĂŢII. Curtea Supremă a amânat pronunţarea în cazul lui Adrian Năstase
  • Adrian Năstase a fost achitat în dosarul "Mătuşa Tamara". DNA va face recurs
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.