Președintele CJ Mehedinți, Adrian Duicu (PSD), a ajuns în atenția procurorilor DNA după ce a fost monitorizat de ofițerii SRI în baza unui mandat de sigurnață națională. Aceste detalii apar în rechizitoriu, în care Adrian Duicu, fostul șef al IPJ Mehedinți, Ștefan Ponea, președintele PSD-Orșova, Constantin Popescu şi alți șapte inculpați au fost trimişi în judecată în dosarul în care sunt acuzaţi de fapte de corupţie.

Secrete de stat

Potrivit procurorilor DNA, începând cu luna februarie 2013, Duicu și Popescu au făcut obiectul a două mandate de siguranță națională -001810/15 februarie 2013 și 005628/13 august 2013- emise de Curtea Supremă. La dosarul DNA au fost depuse mai multe convorbiri declasificate, care nu mai sunt supuse regimului juridic al secretului de stat.

Discuții sensibile

Motivul pentru care Duicu și Popescu au fost interceptați de SRI nu a fost făcut public. Baronul PSD avea discuții cu demnitari, politicieni importanți, -Rovana Plumb, Cristian Bușoi, Ionel Georgescu, Vlad Stoica – și înalți funcționari din Guvern și Ministerul Afacerilor Interne. Dealtfel, Duicu se lăuda cu relațiile sale sus-puse, inclusiv cu premierul Victor Ponta.

Procurorii DNA au atras atenția că acest dosar „are ca obiect o activitate infracţională vastă”. Duicu și Popescu aveau mai multe afaceri, decideau cui erau încredințate contractele publice și controlau votul dat de mai mulți consilieri locali.

Miza: procesul cu ANI

Adrian Duicu a fost interceptat atunci când își trafica influența de lider al PSD pentru promovarea protejaților săi în funcții publice. Un caz special este cel al soților Ștefan și Elisabeta Ponea. Pentru primul, baronul ochise o numire în Ministerul de Interne, iar pentru soția acestuia o funcție de șef la DNA. În schimb, comisarul Ștefan Ponea urma să-l ajute cu procesul său de incompatibilitate deschis de ANI. Sora comisarului este Adina- Georgeta Calotă-Ponea, șefa Secției de Contencios Administrativ Fiscal de la Curtea de Apel Craiova, chiar secția unde se judeca dosarul lui Duicu. Pe 21 mai 2013, Duicu a câștigat procesul cu ANI, iar acum dosarul se află la Curtea Supremă în faza de recurs. În discuțiile dinaintea pronunțării sentinței, Ponea i-a dat asigurări lui Duicu că „totul este în regulă”, „Da, da, este foarte bine”, „E frumos, o să fie vreme frumoasă”.