Editura Evenimentul si Capital

Adormirea Maicii Domnului - Paștile de Vară

14-08/17-nicula-mediafax-465x390
Autor: | | 3 Comentarii | 341 Vizualizari

Sfânta Maria Mare este una dintre cele mai dragi sărbători ale românilor. Sute de mii de pelerini merg la mănăstirile celebre ce poartă acest hram.

Biserica prăznuiește pe 15 august „Adormirea Maicii Domnului” sau Sfânta Maria Mare (spre deosebire de cea Mică, din 8 septembrie, când e sărbătorită Nașterea Fecioarei). Nu puțini teologi fac o paralelă între această sărbătoare și Învierea Domnului. Într-adevăr, după ce a adormit (pentru creștini, moartea nu există), Maica Domnului a fost luată de Hristos și mutată cu trup cu tot în Ceruri, la viața veșnică. Mântuitorul Însuși înviase cu trupul, a treia zi după ce fusese ucis. Tot ca o paralelă, Învierea în trup a lui Hristos, ca și ridicarea cu trupul la cer a Maicii Domnului sunt dezvăluite grație aceleiași persoane: Apostolul Toma, iar înaintea ambelor praznice se cântă prohodul. Chiar și postul dinaintea Sfintei Marii, deși numai de două săptămâni, este la fel de aspru ca Postul Paștilor. De aceea, sărbătorii de astăzi i se mai spune și Paștile de Vară.

O sută de mii de pelerini la Nicula

Ca în fiecare an, unul dintre locurile cu cel mai mare magnetism pentru credincioși este Mănăstirea Nicula din județul Cluj: nu mai puțin de o sută de mii de pelerini au venit să se închine la Icoana Făcătoare de Minuni de aici și să înconjoare biserica la miezul nopții, mulți pe genunchi și pe coate. Liturghia va fi oficiată în această dimineață de IPS Andrei, Mitropolitul Clujului. După slujbă, credincioșilor le vor fi împărțite douăzeci de mii de sarmale și sute de cozonaci.

Maica Domnului și Ștefan Vodă

La „Ierusalimul Neamului Românesc”, așa cum a numit Eminescu Putna, mănăstirea care are hramul Adormirii Maicii Domnului, pe lângă cel al Sfântului Ștefan cel Mare, sunt așteptați de asemenea zeci de mii oameni. Liturghia va fi slujită de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei.

Mitropolitul Moldovei, IPS Teofan, va sluji la Mănăstirea Bistrița din Neamț.

Alte locașuri celebre cu acest hram și la care sunt așteptați mii de pelerini sunt Văratec, Humor, Polovragi, Tismana (unde va sluji Mitropolitul Irineu al Olteniei) sau Sfânta Maria de la Techirghiol, unde, după liturghie, se va săvârși parastasul pentru o sută de ani de la nașterea părintelui Arsenie Papacioc.

Tradiții și datini de Sfânta Maria

În popor, praznicul de astăzi se mai numește Sântămăria sau Uspenia (din slavă).

Ca orice mare sărbătoare, și aceasta este înconjurată de o sumedenie de obiceiuri și datini, multe derivate din ritualuri pre-creștine.

Astfel, fetele de măritat pun busuioc la oglindă, unde așteaptă să-l vadă pe cel ce le este ursit, sau pun busuioc sub pernă, pentru a-l visa. Pentru ca visul să se împlinească, fetele lasă candela aprinsă până în zori. Dacă aceasta se stinge, e semn că biata fată cu greu își va găsi ursitul.

Fetele care au deja „drăguț” își pun în sân busuioc, pentru ca băiatul să le poarte și el în inimă.

Curs VALUTAR, 24 mai! Ce SURPRIZA! Nimeni nu se astepta la asta! Ce s-a intamplat, chiar inainte de weekend

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI