Evenimentul Zilei > International > Administrația Trump relansează aplicarea pedepsei cu moartea
Administrația Trump relansează aplicarea pedepsei cu moartea

Administrația Trump relansează aplicarea pedepsei cu moartea

Președintele american, care candidează pentru al doilea mandat în noiembrie, solicită în mod regulat o utilizare mai mare a pedepsei capitale, în special pentru ucigașii de polițiști sau pentru traficanții de droguri.

Execuțiile federale se vor relua la 13 iulie în Statele Unite, după o întrerupere de 17 ani, a declarat ministrul Justiției, Bill Barr.

Bill Barr a anunțat în urmă cu aproape un an că intenționează să revină la executarea persoanelor condamnate la moarte de tribunalele federale.

Cinci injecții letale au fost programate pentru decembrie 2019 și ianuarie 2020 în penitenciarul de maximă siguranță Terre-Haute, în Indiana.

În ultima clipă, sistemul de justiție acordase un răgaz condamnaților ai căror avocați și-au exprimat îndoieli cu privire la legalitatea protocolului folosit pentru a-i ucide.

În final, o curte de apel a validat utilizarea pentobarbitalului, iar ministrul republican a ordonat fixarea de noi date de aplicare a pedepsei capital pentru patru condamnați. „Le datorăm victimelor oribilelor lor crime”, a declarat Bill Barr.

În consecință, închisorile au fixat noi date de execuții, între 13 iulie și 28 august.

Primul care ar trebuie să fie executat este Daniel Lewis Lee, un susținător al supremației albe, care a fost condamnat la moarte în 1999 pentru uciderea unui cuplu și a unei fetițe de opt ani.

Mama uneia dintre victime, Earlene Peterson îl implorase pe președintele Donald Trump în această iarnă pentru a acorda „clemență” bărbatului condamnat.

„Nu văd cum executarea lui Daniel Lee o va onora pe fiica mea, dimpotrivă, îi va murdări numele pentru că nu și-ar fi dorit-o”, a spus femeia, care s-a opus pedepsei cu moartea din motive religioase.

Donald Trump nu a dat curs acestui apel.

Locatarul Casei Albe, care candidează pentru al doilea mandat în noiembrie,  solicită în mod regulat o utilizare mai mare a pedepsei capitale, în special pentru ucigașii de polițiști sau pentru traficanții de droguri.

Potrivit sondajelor, sprijinul pentru pedeapsa cu moartea s-a erodat în rândul americanilor, care sunt acum  cu doar 54% favorabili aplicării pedepsei cu moartea, față cu aproximativ 80% la începutul anilor 90.

Doar o mână de state, în special în sudul conservator, mai pun în aplicare pedeapsa capitală. 22 de persoane au fost executate în 2019.

Majoritatea infracțiunilor sunt judecate la nivel de stat, dar instanțele federale pot fi sesizate cu privire la cele mai grave fapte (atacuri teroriste, crime rasiste …) sau cele săvârșite în baze militare sau în rezervații amerindiene.

În ultimii 45 de ani, doar trei persoane au fost executate la nivel federal, între care Timothy McVeigh, care a fost responsabil pentru atentatele din Oklahoma City (168 morți în 1995) în 2001.

Ultima execuție federală datează din 2003.