Evenimentul Zilei > Actualitate > Adio circulație cu buletinul în UE! Schengen va ÎNĂSPRI controalele
Adio circulație cu buletinul în UE! Schengen va ÎNĂSPRI controalele

Adio circulație cu buletinul în UE! Schengen va ÎNĂSPRI controalele

Franța va cere UE să impună un control sistematic al pașapoartelor pentru cetățenii europeni care intră și ies din Schengen, pentru a face mai dificilă reîntoarcerea jihadiștilor europeni plecați în Siria și Irak.

Propunerea, care a fost consultată de către Reuters, va fi prezentată de Paris vineri, 20 noiembrie, la reuniunea de urgență a miniștrilor de Interne din UE de la Bruxelles, ca răspuns la atacurile de la 13 noiembrie.

Franța a cerut deja schimbarea regulilor de control la fronierele externe ale UE, după atentatele de la Charlie Hebdo din ianuarie trecut, dar liderii Celor 28 nu s-au înțeles la vremea respectivă decât în legătură cu aplicarea mai atentă a regulilor deja existente.

Acum, Parisul cere din nou o „revizuire” a regulilor, pe care o consideră necesară din cauza amenițărilor teroriste și a valului de imigranți.

În document se arată:

„Spațiul Schengen se confruntă cu trei provocări importante: creșterea regulată a numărului de călători, o presiune migratorie fără precedent și o amenințare teroristă mai acută ca niciodată.”

În paralel, Franța va cere crearea cât mai rapid cu putință a unei baze de date ale dosarelor de pasageri ai curselor aeriene intra-europene și către terțe țări – cereri blocate de multă vreme de către Parlamentul European – și o înăsprire a legislației europene în materie de arme de foc.

La ora actuală, vameșii se mulțumesc adesea cu un simplu control vizual al pașapoartelor resortisanților europeni, atunci când aceștia intră sau ies din Spațiul Schengen.