Adio, centrale de apartament! Coșmarul devine realitate. Primarul și-a pus planul în aplicare

Adio, centrale de apartament! Coșmarul devine realitate. Primarul și-a pus planul în aplicare Sursa foto: Arhiva EVZ

Prin actualizarea Planului Urbanistic General Municipal în ședința din 18 ianuarie 2022 de către Consiliul Local al Primăriei Cluj-Napoca s-a interzis instalarea centralelor de apartament pe gaze naturale în blocurile noi.

„La clădirile noi cu mai mult de șase unități locative, se interzice montarea instalațiilor individuale de gaz pentru încălzire/apă caldă menajeră.

Aceste clădiri vor fi racordate la sistemul centralizat de încălzire/apă caldă sau la instalații de încălzire/apă caldă de scară, bloc sau cvartal” spune noua prevedere adăugată la regulamentul deja existent

Ne puteți urmări și pe Google News

Primarul Emil Boc anunțase că se va introduce noua reglementare încă de anul trecut.

Potrivit preambulului proiectului de Hotărâre de Consiliu Local, se vizează o îmbunătățire a calității aerului, prin înlocuirea mai multor centrale termice individuale pe gaze cu una de scară, bloc sau cvartal care funcționează pe bază gaze naturale.

Dilema

Însă este greu de argumentat cum una sau mai multe centrale de putere mai mare, grupate într-o singură cameră tehnică, indiferent unde este această amplasată, care funcționează pe baza unui singur branșament comun de gaze naturale și au coș de evacuare scos prin același perete lateral, vor polua mai puțin decât cele amplasate individual în fiecare apartament.

Mai departe, sunt precizate ca fundamentale pentru inițierea proiectului două texte europene de legislație: Directiva UE 2001/2018 și Regulamentul UE 842/2018.

Însă acestea nu menționează nicăieri necesitatea utilizării sistemelor centralizate de încălzire/apă caldă în locul celor individuale, ci se referă la utilizarea surselor energetice regenerabile. Ori, în cazul folosirii gazelor naturale drept combustibil, în cazul sistemelor centralizate, deci exact același combustibil folosit și în cazul centralelor individuale, este dificil să înțelegem ce surse regenerabile sunt vizate în acest caz, arată hotnews.ro.

Spațiu de manevră

Omisiunile tehnice din cadrul Hotărârii de Consiliu Local Cluj-Napoca lasă suficient loc de manevră pentru a utiliza pe viitor exact același tip de centrale termice, supuse acelorași normative ISCIR de autorizare a funcționării, folosind același combustibil și generând aceleași trasee de gaze arse în atmosferă.

Istoria sistemelor comune de încălzire din România, la nivel de scară sau de bloc, este una destul de neagră, generând nesfârșite conflicte între locatarii branșați care erau nemulțumiți fie de împărțirea costurilor, fie de calitatea agentului termic, îndeosebi pe capetele de coloană.

Sistemele comune de încălzire necesită proiect specializat, coloane de distribuție și echipamente de contorizare perfect calculate și dimensionate, ceea ce va duce la mărirea prețurilor de construcție. În caz contrar vor apărea diferențe semnificative de calitate și de nivel de costuri între apartamente similare ca amplasare și spațiu, mai precizează sursa citată.