Evenimentul Zilei > International > Adevăruri ascunse sub preș de Facebook! Scandalul este cât casa
Adevăruri ascunse sub preș de Facebook! Scandalul este cât casa

Adevăruri ascunse sub preș de Facebook! Scandalul este cât casa

Facebook a recunoscut că a fost alertat încă din 2014, de către inginerii săi, cu privire la activităţi ruse suspecte pe platforma sa. Aşadar cu mult înainte ca faptele să fie dezvăluite, dar fără să poată să confirme existenţa unei campanii coordonate.

 

Gigantul american al reţelelor de socializare este de mai multe luni în vizorul Comisiei însărcinate cu domeniul Digital, Cultura şi Presa din cadrul Camerei Comunelor. Comisia britanică este prezidată de Damian Collins și desfășoară o anchetă cu privire la fenomenul "fake news". Collins i-a cerut marţi unui reprezentant al reţelei de socializare să explice conţinutul unor e-mailuri interne aparţinând Facebook, scrie AFP

Dacă adresele de IP ruse extrăgeau cantităţi enorme de date de pe platformă (…), acest lucru a fost semnalat sau a fost ascuns sub preş?”, l-a întrebat Damien Collins pe Richard Allan, un vicepreşedinte însărcinat cu datele platformei.

”Orice informaţie pe care aţi fi putut să o vedeţi (…) este în cel mai bun caz parţială, în cel mai rău caz înşelătoare”, i-a replicat reprezentantul Facebook.

Acestea au fost confiscate de la compania americană Six4Three. Plângerea a fost formulată în Statele Unite. Potrivit deputatului, într-unul dintre aceste e-mailuri se arată că un inginer de la Facebook a avertizat conducerea, în octombrie 2014. El a smnalat faptul că adresele de IP ruse accesau ”trei miliarde” de informaţii pe zi.

Facebook a recunoscut că a fost alertat de personalul său însărcinat cu monitorizarea unor activităţi potenţial suspecte în 2014. ”Inginerii care au semnalat aceste îngrijorări iniţiale nu au găsit vreo probă a vreunei activităţi ruse specifice”, afirmă Facebook.