Evenimentul ZileiInternationalAdevărul despre fake news de Budapesta. Propagandă murdară împotriva românilor

Adevărul despre fake news de Budapesta. Propagandă murdară împotriva românilor

Adevărul despre fake news de Budapesta. Propagandă murdară împotriva românilor
Atunci când greșesc, minoritarii maghiari din Transilvania sunt tratați jalnic de autoritățile ungare, care îi numesc „români” sau „cetățeni români”, îi expulzează și îi folosesc drept „carne de tun” în propaganda abil construită împotriva României.

Altfel, Budapesta se folosește de cazuri singulare, precum celor ale condamnaților pentru terorism, Beke-Szocs, pentru a susține că România îi prigonește pe cei din minoritatea maghiară. Dar iată că o știre recentă vine să facă lumină în acest joc murdar al politrucilor de la Budapesta.

Nu este pentru prima oară când Agenția națională Ungară de Presă, MTI, face propagandă murdară și îi jignește pe români. Atunci când doresc să se amestece în treburile statelor învecinate, politicienii ungari țin discursuri care mai de care mai patriotarde și mai plină de referiri la solidaritate. Ungaria s-a mai făcut cunoscută și prin folosirea „reclamațiilor” la diferite „comiții și comitete”, pentru a afecta imaginea statelor care îi incomodează ambițiile de a deveni lider regional și, poate, pentru a pune în aplicare planurile destabilizatoare la adresa UE și NATO concepute la Moscova.

Pe data de 22 noiembrie 2019, MTI, a publicat un articol în care tritra „Doi cetățeni români au escrocat mai multe persoane cu bancnote de lei scoase din uz”. În text se explica: un comunicat transmis vineri de Parchetul Judeţului Veszprem către MTI spunea că doi bărbaţi (cetățenii „români”) au înşelat cinci persoane în cursul lunilor septembrie şi octombrie 2019, până când a şasea persoană a observat că bancnotele româneşti pe care cei arestați le ofereau erau unele vechi, scoase din uz. Așa că a reclamat poliției faptele celor doi „români” infractori, care au fost prinși cu iuțime.

Ni se explică apoi că: „De fiecare dată, escrocii au cerut persoanelor vătămate să le schimbe banii spunând că au nevoie de bani lichizi pentru a-și putea alimenta mașina, deoarece benzinăriile nu acceptă la plată moneda românească”.

Ni se spune și unde și cu cât au reușit escrocii să păcălească cetățeni ungari, astfel: 960 de euro (lângă orașul Komarom), 100 de euro (lângă Zirc), 25000 de forinţi (în vecinătatea comunei Bakonykoppany), 110000 de forinţi (în apropiere de Papa-Tapolcafo) și 62000 de forinţi (lângă orașul Sopron).

Oare câți români cunoașteți care să stăpânească atât de bine limba maghiară încât să poată articula o conversație și să poată spune într-atât de convingător o poveste încât să convingă un cetățean ungar să îi ofere 100 de euro?! Ca să nu mai vorbim de 960 de euro, cât au reușit cei doi să obțină lângă Komarom! Sau cum ar putea apărea doi români tocmai lângă comuna Bakonykoppany, iar localnicii de acolo să îi le înțeleagă „necazul” în care se aflau cu mașina (de fapt minciunile de escroci) și să le dea la schimb 25000 de forinți (aproximativ 75 de euro)?! Mai ales că echivalentul a 75 de euro nu poate fi o sumă mică pentru un locuitor de comună, care trăiește din muncă cinstită!

Un alt exemplu este un articol publicat de MTI pe 24 ianuarie 2019, în care se susținea că un cetățean „român” a fost condamnat la închisoare pe viață, după o crimă abominabilă, a cărei victimă a fost chiar mama sa. Potrivit MTI, aflăm însă că respectivul „român” era stabilit împreună cu mama sa în localitatea ungară Mezohegyes, după ce plecase din Târgu Mureș.

Concluzia? Presa ungară minte din nou, pentru a jigni reputația cetățenilor români și a României, refuzând să spună că precizeze că respectivele persoane erau și etnici maghiari, care dețineau și cetățenia ungară, oferită prin procedură simplificată de guvernarea Fidesz. Că erau și cetățeni români, da, este foarte adevărat, iar pentru asta vor fi făcuți să plătească de conaționalii lor din Ungaria, căci fie vor avea de ispășit pedepse mai grele, fie Ungaria îi va expedia repede în România, pentru a face statul român să suporte cheltuielile detenției lor.

Dar de ce nu se ocupă statul ungar de etnicii săi așa cum mereu se laudă și de ce nu le oferă sprijin, consiliere și integrare după executarea pedepsei și atunci când aceștia se întâmplă să și greșească?! Poate pentru că discursul său nu este decât propagandă geo-politică, iar maghiarul de rând nu contează pentru Ungaria decât atâta vreme cât poate fi îndoctrinat și folosit împotriva statului român? Sau o vizită fulger făcută de prim-ministrul ungar, Viktor Orban, în România, pentru a depune „un trandafir alb prins cu o panglică în culorile naţionale maghiare” la mormântul unui alt „cetățean român”-etnic maghiar, Bara Jozsef, ucis nevinovat de polțiștii ungari din localitatea Izsak, care îl anchetau într-un dosar de furt, este de ajuns?! Da, „cetățeanul român” cădea răpus în Ungaria la 8 aprilie 2013.

Cetățenii „români”, care de fapt sunt și cetățeni ungari, născuți în România, care reușesc să se descurce atât de bine și să ajute Ungaria cu munca lor, iar atunci când greșesc sunt supuși atrocităților și prezentați ca români, dovedesc cu prisosință că da, acest fapt e adevărat, potrivit adpres.ro


Accesează: