„Cu votul de azi acceptăm, în sfârșit, faptul că avem o problemă uriașă cu decontările fictive” , spune Tudor Pop, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților și inițiatorul legii.

Legea inițiată de USR modifică Legea 95/2006, care prevedea, până acum, că „fiecare asigurat are dreptul de a fi informat cel puțin o data pe an, prin casele de asigurări, asupra serviciilor de care beneficiază”.

„Propunerea noastră legislativă extinde și întregește dreptul asiguratului de a fi informat, acesta beneficiind de un raport care include totalitatea deconturilor efectuate de CNAS în numele lui.

Transparența deconturilor este o modalitate de prevenție a fraudei, de creștere a eficienței sistemului sanitar, dar și de îmbunătățire a calității datelor.”

Legea inițiată de USR prevede câteva modalități de comunicare a acestor informații:

a) la cerere, în termen de 30 de zile, atât electronic, cât și în scris
b) online, accesand DES – dosarul electronic de sanatate al pacientului
c) prin poștă, în cazul în care deconturile efectuate pentru respectivul asigurat depășesc de trei ori valoarea decontului mediu.

Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate s-au opus proiectului de lege, la dezbaterile din Parlament.

Proiectul de lege a stat aproape 2 ani în procedură parlamentară – a fost depus pe 29 noiembrie 2017.

Tudor Pop: Acceptăm, în sfârșit, faptul că avem o problemă uriașă cu decontările fictive

„Înainte de această inițiativă, accesul era foarte greoi și extrem de limitat, asigurații primind rapoarte doar pentru serviciile medicale oferite. Actuala propunere cuprinde lista extinsă: servicii medicale, medicamente, dispozitive medicale, cu precizarea contravalorii acestora, a furnizorilor care le-au efectuat/eliberat , precum și a datei efectuării/eliberării acestora” , afirmă Tudor Pop.

„Cu votul de azi acceptăm, în sfârșit, faptul că avem o problemă uriașă cu decontările fictive. Și cu faptul că zeci de milioane de lei se duc în buzunarele Mafiei din Sănătate și nu pe îngrijirea pacienților.

Mi-aș fi dorit foarte mult să păstrăm în proiect opțiunea ca fiecare asigurat să primească și o scrisoare anuală cu totalitatea cheltuielilor, așa cum este de pildă în Austria. Este cea mai eficientă cale, dar mi-au fost aduse ca argumente costurile mari și incapacitatea administrativă de a face acest lucru” , adaugă inițiatorul proiectului de lege.

„Rămân însă disponibile celelalate două opțiuni de verificare: la cerere și prin consultarea Dosarului Electronic de Sănătate. Voi urmări mai departe implementarea acestui proiect, în așa fel încât toți asigurații din Sănătate să aibă acces necondiționat la totalitatea decontărilor efectuate în numele lor”, a completat acesta.