Evenimentul Zilei > Politica > Gafă diplomatică sau necunoaşterea etichetei? Preşedintele Ungariei vine la slujba ţinută de Papa Francisc, dar ca persoană privată
Gafă diplomatică sau necunoaşterea etichetei? Preşedintele Ungariei vine la slujba ţinută de Papa Francisc, dar ca persoană privată

Gafă diplomatică sau necunoaşterea etichetei? Preşedintele Ungariei vine la slujba ţinută de Papa Francisc, dar ca persoană privată

Preşedintele ungar, Ader Janos, va fi de față la slujba pe care Suveranul Pontif o va oficia în 1 iunie 2019, la altarul din Şumuleu-Ciuc, cartier al municipiului Miercurea Ciuc.

Participarea lui Janos și a soției acestuia, Herczegh Anita, la slujba ținută de Papa Francisc cu ocazia vizitei de la Șumuleu-Ciuc nu are loc oricum, ci vine la invitația arhiepiscopului romano-catolic de Alba-Iulia, Jakubinyi Gyorgy.

Ader Janos, ca marea majoritate a oficialilor ungari care vin în Transilvania, încalcă, probabil, din nou, orice regulă diplomatică dar și morală, fiind de bun-simț ca atunci când un șef de stat vine într-o altă țară, mai întâi să solicite acceptul președintelui statului în care se deplasează, potrivit ziare.com

Suntem curioși dacă Ader Janos a adresat o astfel de solicitare președintelui României, răspunsul fiind, cel mai probabil, unul negativ, Jakubinyi Gyorgy fiind cel care i-a adresat invitația de a vizita România.

Mai mult decât atât, se pare că președintele Ungariei ar vrea să beneficieze de o cât mai bună expunere mediatică, în contextul participării la slujba oficiată de Papa Francisc la Șumuleu-Ciuc, cunoscut fiind că Suveranul Pontif nu are în intenție să viziteze Ungaria, cândva în viitorul apropiat, probabil din cauza derapajelor grave de la democrație realizate de Guvernul Orban.

Vizita, care urmărește să obțină beneficii de pe urma invitației lansate de către președintele român și acceptate de Papa Francisc, va profita practic și de investițiile de circa 9 milioane de lei, făcute de români pentru a organiza evenimentul.

Desigur, și Ungaria a vrut să insinueze că are responsabilități în zonă, alocând sume de bani, dar faptul că profitul de imagine (politică, electorală) va fi realizat pe o investiție de zece ori mai mare a autorităților din România, este indiscutabil vizibil.

Cum la fel de evident pare faptul că Ader Janos va recidiva în atitudinea nemanierată față de cetățenii români și de România, căci se pare că după prezența la vizita Papei din Șumuleu-Ciuc, Ader Janos şi soţia sa vor reveni în țara noastă, la tradiţionalul Pelerinaj de Rusalii, care are loc în 8 iunie, tot la Şumuleu-Ciuc (la o săptămână după).

Pentru slujba papei Francisc de la Șumuleu-Ciuc, organizată ca urmare a invitației în România a lui Klaus Iohannis, s-au înscris, pana acum, peste 100.000 de persoane, iar din Ungaria vor veni mai multe trenuri cu pelerini maghiari.

Invitația transmisă lui Ader Janos poate fi pusă în legătură cu faptul că a avut loc în același interval scurt de timp în care Arhiepiscopiei conduse de Jakubinyi Gyorgy i s-a alocat de către Budapesta, suma de 19,5 milioane de EUR, în vederea „funcționării și realizării unor investiții”. Din aceste fonduri ar urma să fie distribuite sume și pentru extinderea Universității Sapientia din Oradea.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: