Evenimentul Zilei > Politica > Acuzații grave de la Marcel Ciolacu: ”Este cea mai mare crimă postdecembristă”
Acuzații grave de la Marcel Ciolacu: ”Este cea mai mare crimă postdecembristă”

Acuzații grave de la Marcel Ciolacu: ”Este cea mai mare crimă postdecembristă”

Liderul PSD, Marcel Ciolacu a criticat dur intenția Guvernului de a face rost de bani prin vânzarea companiilor românești.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu a criticat dur intenția Guvernului de a face rost de bani prin vânzarea companiilor românești.

„Este cea mai mare crimă postdecembristă, vor să vândă companiile româneşti rămase. Este vorba de 10 miliarde de euro. Sunt peste 18.000 de angajați, iar cele mai multe au profit, nu se justifică vânzarea lor. O să fie şi o problemă de legalitate. Încearcă să facă bani pentru prostie, nu pentru pandemie, că nu au fost în stare. Nu avem buget şi, teama mea, este că există o legătură între buget şi această intenție”, a declarat liderul PSD la Romania Tv.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a susținut, într-o postare pe Facebook, că Guvernul Cîțu că vrea să vândă activele unor companii de stat în ciuda unei legi adoptate anul trecut care îl împiedică să facă acest lucru. Ciolacu se pronunță violent anti-privatizare, scriind ”Iohannis, oprește jaful! Nu vindeți bogățiile țării!”.

El se referă la proiectul de lege anunțat de guvern și analizat săptămâna aceasta în primă lectură în ședința executivului. Proiectul prevede abrogarea unei legi inițiate de PSD care interzice timp de doi ani orice privatizare a companiilor cu capital de stat.

Ce lege interzice vânzarea companiilor de stat

Legea 173/2020 a fost inițiată și votată de majoritatea PSD din Parlamentul precedent și interzice pentru o perioadă de 2 ani privatizarea sub orice formă a acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile naționale, la instituții de credit, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de capital social deținută. Mai mult, legea suspendă, tot pentru 2 ani, privatizările deja începute la acel moment.

Mihai Tudose: Proiectul de buget ”trebuie negociat” la Bruxelles

Pe de altă parte europarlametarul PSD Mihai Tudose a spus la Antena3, că proiectul de buget trebuie discutat şi negociat cu oficialii Comisiei Europene, iar asta se va întâmpla cu ocazia vizitei pe care Cîţu o va efectua la Bruxelles. Cîţu va promite vânzarea unor companii de stat, în schimbul acceptării deficitului imens propus în bugetul pentru 2021, susţine Tudose.

„Bugetul sigur nu e gata. Se lucrează încă la el. Mâine vom fi în situaţia de a se tranşa cine şi câţi bani primeşte. Nu cred că bugetul va fi „pus pe piaţă” până ce premierul Cîţu nu negociază la Bruxelles, fiindcă trebuie să negocieze.

”E adevărat că România şi celelalte state europene au ieşit din regula criteriului de deficit bugetar, de 3%, din cauza pandemiei. Comisia Europeană mai spune însă ceva: că acceptă devieri de la criteriul de deficit, cu condiţia ca acestea să fie provocate de pandemie, nu de proasta guvernare. Anul trecut, a închis (Guvernul liberal, n.r.) cu un deficit pe cash de 9,8% din PIB”, a declarat Mihai Tudose

DNA are de lucru pentru 5 ani

Europarlamentarul Mihai Tudose a continuat: ”Este imens. Deficitul pe ESA încă nu se ştie. Cu toate giumbuşlucurile făcute – măscuţele luate la de 10 ori preţul, izoletele minune şi altele, care dau de lucru DNA pentru cinci ani – au declarat că au cheltuit 2 miliarde şi s-au împrumutat până la 30. Cu celelalte 28 nu se ştie ce au făcut. Programele de ajutor nu au primit bani. Practic, n-au făcut plăţi.

El (Cîţu, n.r.) va veni la Bruxelles şi cred că asta va fi negocierea: ca UE să accepte şi porcăriile făcute anul trecut, şi porcăriile pe care au de gând să le facă anul ăsta, în schimbul vânzării unor active interesante pentru ţările mari din Uniunea Europeană”, a spus fostul prim-ministru.”