Achizițiile SA Energocom la început de an. Prețul mediu ponderat pentru energia electrică
- Ana Munteanu
- 11 ianuarie 2025, 21:57
Republica Moldova. În primele 10 zile ale anului, Societatea pe Acțiuni (SA) Energocom a procurat o cantitate totală de energie electrică de circa 137 mii MWh. Prețul mediu ponderat a fost de 110,83 euro/MWh.
Condiții de achiziție a energiei electrice
Potrivit întreprinderii, în primele zile ale anului, au fost făcute achiziții de energie electrică în baza mai multor reglementări. Astfel, în calitate de furnizor central de energie electrică, desemnat de Guvern, compania achiziționează energia produsă de centralele electrice de termoficare urbane și de la centralele electrice regenerabile care au statul eligibil la tarif stabilit de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.
De asemenea, conform Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale din 27 decembrie 2024, SA Energocom cumpără în baza contractelor bilaterale energia regenerabilă de pe piața liberă, „la prețul plafon ce nu va depăși cel mai mic preț al energiei electrice pe care îl are furnizorul cu obligație de serviciu public în baza contractelor bilaterale încheiate”.
La fel, achizițiile sunt făcute în baza contractelor bilaterale și pe platforma de tranzacționare OPCOM din România.
Malul drept al Nistrului, fără energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan
Începând cu 1 ianuarie curent, malul drept al Nistrului nu mai primește energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan. Aceasta după ce concernul rus Gazprom a sistat livrările de gaze naturale în Republica Moldova.
În aceste condiții, consumul este acoperit din surse interne. Este vorba de centralele electrice cu termoficare din Chișinău și Bălți, centrala hidroelectrică Costești, sursele regenerabile, importul pe contracte bilaterale din România și achiziția de pe bursa de energie electrică din România, administrată de către SA „OPCOM”.
La sfârșitul lunii decembrie, SA Energocom a anunțat că va achiziționa, în perioada 1 ianuarie - 31 martie 2025, de trei ori mai multă energie electrică de la compania Nuclearelectrica din România. Aceasta deține Centrala nucleară de la Cernavodă. Volumul achiziției este de 100 MW bandă (24 de ore din 24). Acesta este de aproape trei ori mai mare decât în luna decembrie 2024, când SA Energocom a procurat 30 MW. Prețul energiei este de circa 80 euro/MWh.
De asemenea, Ministerul Energiei a anunțat că alte 100 MW urmează a fi contractați de la Centrala Termoelectrică de la Brazi a OMV Petrom. Totodată, până la 200 MW pot fi achiziționate de pe bursa de energie electrică din România OPCOM pentru a acoperi vârfurile de consum.