Evenimentul Zilei > Social > Achiziție masivă de vaccinuri. Numărul dozelor depășește de patru ori populația
Achiziție masivă de vaccinuri. Numărul dozelor depășește de patru ori populația

Achiziție masivă de vaccinuri. Numărul dozelor depășește de patru ori populația

Guvernul Marii Britanii dorește să se asigure că cetățenii săi vor fi protejați împotriva COVID-19 și a încheiat contracte pentru achiziția a 340 de doze din șase vaccinuri aflate în diverse stadii de cercetare.

Guvernul de la Londra, condus de Boris Johnson, intenționează să cumpere un număr de 340 de milioane de doze din șase vaccinuri diferite, aflate în teste clinice avansate. Numărul dozelor este de patru ori mai mare decât populaţia Marii Britanii însă, în acest moment, nici unul dintre vaccinurile contractate nu este omologat și nu poate fi folosit pe scară largă.

Guvernul a înființat un grup special de lucru care se ocupă doar de strategia de dezvoltare și achiziționare de potențiale vaccinuri eficiente împotriva COVID-19. Decizia de a cumpăra 340 de milioane de doze de vaccinuri, de cinci ori mai mult decât populația țării, se bazează pe mai multe argumente.

În primul rând, în acest moment, nimeni poate spune cu siguranță care vaccin va fi omologat și va fi lansat pe primul pe piață. Pe de altă parte, specialiștii spun că va fi nevoie de vaccinuri diferite pentru persoane diferite.

Astfel, este posibil de exemplu că vaccinul anti COVID-19, care se dovedește eficient în cazul persoanelor tinere, să nu aibă aceleași rezultate în cazul celor în vârstă. De asemenea, această strategie ia în calcul ca o persoană să aibă nevoie chiar de mai multe doze.

Între vaccinurile pe care și-a propus să le achiziționeze Guvernul britanic se află și cel dezvoltat de Universitatea Oxford, despre care se crede că ar fi cel mai avansat. Acesta se află deja în producție, la AstraZeneca, gigantul farmaceutic britanic care a decis să îşi asume riscuri financiare majore, dată fiind dimensiunea mondială a crizei sanitare și economice.

Pentru a stabili dacă aceste produse sunt eficiente și pot oferi imunitate împotriva COVID-19, fără a produce efecte secundare majore, vor trebui testate pe sute de mii de oameni. Într-o singură lună, aproximativ 112.000 de britanici au acceptat să testeze voluntar aceste vaccinuri experimentale care se află toate în faze avansate.

Numărul voluntarilor este insuficient, motiv pentru care reprezentanții Guvernului londonez au anunțat că este nevoie de mai multe persoane care să accepte să fie testate pentru cele mai eficiente vaccinuri și tratamente împotriva coronavirusului.

Sistemul Național de Sănătate a lansat o nouă campanie de recrutare de voluntari, în rândul categoriilor sociale care prezintă un risc mai mare, precum populația de culoare și persoanele de peste 65 de ani. Analizele realizate de oamenii de știință după primul val al pandemiei care a avut loc în Marea Britanie, au arătat că populația de culoare este mult mai afectată de COVID-19 decât majoritatea albă.

Registrul pentru voluntarii din Marea Britanie va fi deschis până în luna octombrie, când se așteaptă ca mai multe potențiale vaccinuri să înceapă să fie testate concomitent pe sute de mii de voluntari.