Evenimentul Zilei > Economie > Achim Irimescu, ATAC la adresa SUPERMARKETURILOR
Achim Irimescu, ATAC la adresa SUPERMARKETURILOR

Achim Irimescu, ATAC la adresa SUPERMARKETURILOR

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat că încă mai sunt magazine care au o prezenţă foarte slabă a produselor româneşti, în schimb predomină cele poloneze sau din alte ţări.

“Întâmplător, am ajuns într-un magazin şi am constatat cu suprindere că sunt foarte multe produse poloneze şi din alte ţări, dar aproape nimic din România ceea ce nu este normal. Îmi propun să discutăm cu reţeaua respectivă. Eu pot să înţeleg că vin anumite produse mai ieftin de alte state, dar ştiu că sunt şi reţele care îşi propun cu prioritate să folosească produsele din ţara unde câştigă multe milioane din comerţ şi ar fi normal să se îndrepte către acestea”, a afirmat Irimescu, citat de Agerpres. 

El a adăugat că, pe de altă parte, sunt reţele care s-au îndreptat, chiar înainte de adoptarea legii respective, pentru că au înţeles că românii preferă produse româneşti şi atunci este important şi pentru producătorii noştri să înţeleagă că trebuie să ofere produse de calitate şi la preţuri competitive. 

“Să nu uităm că o mare parte din consumatorii români au o putere redusă de cumpărare. Piaţa românească este una atipică, pentru că nu mulţi consumatori îşi permit să plătească sume mari pe alimente şi, totuşi, România are produse de calitate. Consider că trebuie să existe această balanţă între preţ, calitatea produsului şi puterea de cumpărare a consumatorului”, a afirmat ministrul Agriculturii. 

Clarificări pe “Legea supermarketurilor

El a precizat că Ministerul Agriculturii va finaliza până la finele anului, împreună cu producătorii, lista şi condiţiile pentru alimentele proaspete, care va completa modificările aduse Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, întrucât la ora actuală inclusiv sucurile, energizantele şi zacusca pot fi trecute în această categorie. 

“Intenţionăm să discutăm cu producătorii şi să stabilim foarte clar care sunt condiţiile pentru produsele proaspete. Acestea vor fi incluse în Hotărârea de Guvern pe care trebuie să o adoptăm în şase luni de la aprobarea legii care modifică Legea 321/2009 şi care prevede două lucruri importante: partea şi condiţiile ca 51% din produsele expuse la raft în supermarketuri să fie româneşti”, a explicat Achim Irimescu

În ceea ce priveşte riscul declanşării de către Comisia Europeană a unei proceduri de infringement din cauza acestei legi, considerată de retaileri ca fiind împotriva mecanismelor concurenţiale şi a principiilor după care funcţionează piaţa unică comunitară, ministrul Agriculturii a afirmat că legea are un caracter care permite evitarea problemelor legate de concurenţă. 

“Nu putem evita situaţia în care este adusă marfă din Bulgaria şi este considerată produs local, deoarece legea permite producătorilor din zonele limitrofe frontierei, Bulgaria sau Ungaria, să aducă produse în România. Tocmai asta ne permite să evităm probleme de concurenţă, pentru că nu interzicem să pună produse pe piaţa românească”, a subliniat Irimescu. 

Proiectul de lege privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căruia magazinele mari vor fi obligate să expună la raft 51% produse româneşti provenite de pe lanţul scurt, a fost aprobat la începutul lunii iunie de Camera Deputaţilor, ca for decizional, iar în luna iulie a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.