Evenimentul Zilei > EVZ Special > ANI a SRI îşi protejează doctorii suspectaţi de plagiat
ANI a SRI îşi protejează doctorii suspectaţi de plagiat

ANI a SRI îşi protejează doctorii suspectaţi de plagiat

Acum un an, Academia Naţională de Informaţii a SRI a trimis Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice nouă cereri de renunţare la titlul de doctor, invocând prevederile OUG 94/2014, de modificare a Legii Educaţiei nr. 1/2011. Comisia de Etică a ANI a refuzat spună concret dacă sunt sau nu plagiate.

E vorba despre cererile formulate de Radu Stroe, Daniel Moldoveanu, Romeo Raicu, Mihai Stănişoară, Bogdan Licu, Loredana Popescu (Neagu), Mihai Tudose, Neculai Onţanu şi Loredana Diaconescu (Radu). Toţi, susceptibili de plagiat şi toţi, coordonați de Gabriel Oprea, care a primit şi el verdict de plagiat din partea CNATDCU şi, între timp, a şi rămas fără titlul de doctor.

Într-un răspuns la o cerere de informaţii trimisă directorului interimar al Şcolii Doctorale a ANI, prof. univ. dr. Adrian Ivan, ANI invocă false argumente pentru refuzul Comisiei de Etică de a analiza aceste teze şi a se pronunţa asupra lor.

“Şi ni se transmite că solicitarea MENCS a fost transmisă spre analiză Comisiei de Etică universitară, în şedinţa din 26 mai 2016, dar aceasta a concluzionat că o analiză a lucrărilor de doctorat, în condiţiile în care autorul a renunţat la titlul său de doctor, obţinut prin aceste lucrări, este lipsit de interes şi, totodată, de finalitate practică, întrucât principala urmare a unei astfel de evaluări constă tocmai în menţinerea ori retragerea titlului de doctor.”

Drept argument pentru acest răspuns invocă articole din OUG 94/2014, care urmau să modifice Legea Educaţiei, dar care nici în momentul de faţă nu au fundament legal. Prin urmare, ni se comunică, Şcoala Doctorală a ANI nu poate face propunerea de menţinere sau de retragere a titlului de doctor, pentru că „titularii titlurilor ştiinţifice au renunţat în temeiul alin. 7 indice 1 al art. 168 din Legea nr. 1/2011 la respectivele titluri.Fals. Nu pot renunţa la titlu”, scriu cei de la timpolis.ro.

“Totuşi, de ce refuză ANI a SRI să analizeze în Comisia de Etică aceste teze de doctorat şi să se pronunţe clar asupra lor şi se ascunde în spatele unor argumente fără temei legal? Probabil, pentru că nouă teze de doctorat dovedite şi cu a coordonatorului, zece, dovedite ca plagiate ar arăta că, la această unitate de învăţământ superior, furtul intelectual nu e un accident. Ceea ce ar putea atrage pierderea acreditării şcolii doctorale”, mai scriu cei de la timpolis.ro.

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: