Evenimentul Zilei > Politica > Academia Română îi dă dreptate premierului. Mesaj subtlil pentru Iohannis și Dăncilă
Academia Română îi dă dreptate premierului. Mesaj subtlil pentru Iohannis și Dăncilă

Academia Română îi dă dreptate premierului. Mesaj subtlil pentru Iohannis și Dăncilă

Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis, miercuri, când s-au aflat față în față la ședința solemnă din Parlament, președintelui Klaus Iohannis un mesaj de pace politică, punctând că România va prelua președinția Uniunii Europene în anul care urmează.

Academia Româna a transmis, într-un mesaj cu ocazia Centenarului, că unitatea de acum 100 de ani trebuie să se regăsească și în zilele de astăzi, mai ales că în scurt timp România se va afla la conducerea Consiliului UE. Instituția face apel la „un efort național”.

 

„Preluarea de către România, la 1 ianuarie 2019, a preşedinţiei Consiliului European plasează ţara noastră în fruntea protagoniştilor Uniunii Europene şi presupune un efort naţional fără precedent în cadrul Uniunii Europene pentru următoarele şase luni. În acest context, admirabila unitate a românilor înregistrată de istorie la finele „Marelui Război“ trebuie să fie mai mult decât o rememorare şi o celebrare, trebuie să devină un exemplu şi un reper pentru noi, contemporanii, deveniţi legatarii personalităţilor de la 1918, care şi-au împlinit cu onoare datoria lor istorică”, se arată în mesaj.

Academia Română transmite că trebuie să învățăm din trecut. „Ziua Naţională a României din acest an are o semnificaţie specială şi o încărcătură emoţională deosebită. Românii comemorează un secol de la finalul „Marelui Război“, care a secerat milioane de vieţi şi a produs pierderi şi suferinţe greu de evaluat, pe de o parte, dar şi celebrează încheierea procesului de formare a României moderne ca stat naţional unitar, pe de altă parte. Sărbătoarea Marii Uniri este un bun prilej de rememorare a grandorii acelei generaţii de oameni de stat şi de intelectuali care au condus naţiunea spre unirea tuturor românilor şi care au manifestat o admirabilă coeziune, pentru binele public. În acelaşi timp, secolul trecut de atunci, plin de învăţăminte, ne obligă să reflectăm asupra prezentului şi viitorului”, se mai arată în sursa citată.

Premierul Viorica Dăncilă a transmis, miercuri, la şedinţa solemnă a Parlamentului consacrată celebrării Centenarului Marii Uniri, că își dorește să existe consens și pace pe scena politică românească.

Viorica Dăncilă a avut un mesaj de pace politică pentru președintele Klaus Iohannis și a transmis aprecieri pentru PNL. „Adresez un mesaj de pace și președintelui. Avem datoria de a colabora. Este o datorie față de români și de România”, a spus șefa Guvernului.

Dăncilă a salutat liberalii pentru realizările Brătienilor de la 1918. „Centenarul este despre înaintașii noștri, despre valorile, principiile și credința care a unit românii. Centenarul trebuie să unească. Avem o datorie sacră. Societatea românească are resurse. Eu cred în consesn, în echilibru și cooperare, Din păcate, sunt situații în care este foarte dificil să se ajungă la consens. Orgoliile politice nu au ce căuta pe acest drum. Îi saulut pe liberali pentru realizările Brătienilor. Oricât de acerbă ar fi lupta politică aici în parlament, nu se justifică votul împotriva propriei țări”, a spus premierul.