Evenimentul Zilei > Justitie > ”ACADEMIA INFRACTORILOR ROMÂNI”. Minori proveniți din familii dezorganizate, înrolați în gruparea lui ”Țâță”
”ACADEMIA INFRACTORILOR ROMÂNI”. Minori proveniți din familii dezorganizate, înrolați în gruparea lui ”Țâță”

”ACADEMIA INFRACTORILOR ROMÂNI”. Minori proveniți din familii dezorganizate, înrolați în gruparea lui ”Țâță”

Procurorii DIICOT au făcut, ieri, 54 de percheziţii, la o reţea de hoţi, coordonată de interlopul Adrian Marin Botez, zis Țâță, persoanele vizate fiind suspectate că, în ultimii doi ani, au furat bijuterii şi ceasuri în valoare totală de aproximativ zece milioane de euro, din magazine de lux din Europa. După audieri, 14 persoane au fost reținute pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate astăzi judecătorilor cu propunere de arestare pentru 30 de zile.

O singură spargere la unul dintre magazinele de lux dată de gruparea "Academia Infractorilor Români" a produs un prejudiciu de 1,5 milioane de lei, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, comisarul şef Mihai Pitulescu, de la Direcţia Investigaţii Criminale a IGPR. "Pentru toate faptele, prejudiciul cred că depăşeşte 10 milioane de euro. Sunt cazuri în care la o singură faptă prejudiciul s-a ridicat la 1,5 milioane de euro", a precizat Pitulescu, citat de Agerpres.

El a adăugat că, în urma percheziţiilor făcute la membrii grupării, s-au descoperit bunuri cu caracteristici asemănătoare celor sustrase din străinătate, dar urmează să se fie stabilit concret dacă acestea provin de la faptele cercetate în anchetă.
"Au fost valorificate în special în ţară, au fost identificate şi persoanele prin care aceştia au valorificat bunurile, se desfăşoară în prezent cercetări pentru stabilirea tuturor persoanelor prin care s-au valorificat aceste bunuri", a arătat Mihai Pitulescu.

El a mai precizat că magazinele nu erau alese la întâmplare, membrii grupării se interesau pe internet despre valoarea acelor bunuri iar banii obţinuţi de pe urma valorificării ceasurilor şi bijuteriilor erau gestionaţi de interlopul Marian Adrian Botez, zis Țâță, care, prin câţiva intermediari de încredere, făcea plăţile către membrii grupării.

"Din banii sustraşi erau plătiţi şi membrii grupării care erau arestaţi în alte state sau în România. Printre cei anchetaţi se numără persoane cu antecedente şi în România, unul dintre ei era urmărit pentru o condamnare de trei ani pentru alte fapte, mulţi dintre ei au mai fost cercetaţi. La fapte au fost folosiţi şi minori. Majoritatea proveneau din familii dezorganizate sau de la case de copii", a explicat Pitulescu.

Procurorii au dispus reţinerea a 14 membri ai grupării specializate în furturi din magazine de lux din mai multe state. Aceștia vor fi prezentaţi vineri Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cazul altor trei persoane, anchetatorii au dispus cercetarea sub control judiciar iar faţă de liderul reţelei – Adrian Botez – s-a pus în mişcare acţiunea penală, el fiind deja condamnat şi aflat în penitenciar pentru că a încercat să-l asasineze pe Dumitru Mironescu.
 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: