Cadrele didactice propun „identificarea și contestarea mijloacelor prin care matematica este utilizată pentru susținerea punctelor de vedere capitaliste, imperialiste și rasiste”, „oferirea oportunităților de studiu care utilizează matematica drept mijloc de rezistență” și „încurajarea elevilor să perturbe eliminarea disproporționată (prin evaluări bazate pe standarde academice – n.tr.) a oamenilor de culoare din câmpurile STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică – n.tr.)”, potrivit marginaliaetc.ro.

Documentul susține că modalitatea actuală de predare a matematicii este problematică, deoarece se concentrează pe „consolidarea obiectivității și a ideii că există o singură cale corectă”, în timp ce „fortifică și paternalismul”.

Profesor român: “Ideologia woke este mai dăunătoare decât comunismul”

Sergiu Klainerman (70 ani), profesor român de matematică la Universitatea Princeton, a redactat un articol în acest sens pe site-ul jurnalistei Bari Weiss. Cadrul didactic a dezvăluit cum, de-a lungul carierei sale de profesor, “a asistat la declinul universităților și instituțiilor culturale, deoarece acestea au îmbrățișat ideologia politică în detrimentul unei burse riguroase”.

“Încercările de nimicire a matematicii, negarea obiectivității sale, acuzațiile privind prejudecăți rasiale și amestecarea sa cu ideologii politice au devenit din ce în ce mai frecvente”, subliniază profesorul român.

„Când vine vorba de educație, cred că ideologia woke este chiar mai dăunătoare decât comunismul de odată”, a spus Sergiu Klainerman.

“Comunismul avea un puternic simț al realității obiective, ancorat în convingerea că oamenii sunt capabili să descopere adevăruri universale. (…) Permiteți-mi să subliniez: nimic din structura actuală a matematicii nu susține promovarea unei rase sau a unui grup etnic anume”, a afirmat profesorul.

Fenomenul mutilării omului

Mișcările de acest tip reprezintă promovarea ideologiei “woke”, o totalitate de concepții menite să salveze societatea de cusururile sale, mare parte dintre ele justificate prin intermediul ideii de rasism și supremație albă.

Doctrina în cauză este propagată inclusiv de structuri guvernamentale, unul dintre motivele adoptării unor schimbări radicale fiind reprezentat chiar de “corectitudinea politică”. Ideologia servește ca fundament unei mișcări culturale neomarxiste, demarate în special în universitățile din Occident, însă care se poate resimți ușor și în România.

Generațiile tinere, tot mai atrase de așa-zisa libertate și tot mai însetate după justiție și atributele sale indubitabile, promovează fără discernământ acest concept care nu ține seama de dimensiunea spirituală a omului, ci salută un unilateralism al unor interpretări mascate, care ar induce “progresul social”. În sine, ideologia “woke” pare a fi fundamentată pe antidemocrație, anticivilizație, anticultură – profețește moartea națiunilor și anihilarea memoriei colective.