Mult aşteptata revenire în ringurile profesioniste a pugilistului român Lucian Bute s-a transformat într-o mare dezamăgire. După o pauză de 14 luni, Bute a boxat din nou ieri dimineaţă, dar a pierdut fără drept de apel duelul cu haitianul Jean Pascal. Deşi a dat asigurări că va învinge în meciul de la "Bell Centre" din Montreal, Bute a făcut din nou o partidă slabă, bifând al doilea eşec în cariera de profesionist.
Meciul cu Pascal, disputat la categoria grea, a fost unul fără istoric. Deşi a avut publicul de partea sa, Bute a boxat bătrâneşte, cu frică. În schimb, Jean Pascal, care s-a antrenat pentru acest meci în SUA cu legendarul Roy Jones-junior, a arătat că a pregătit perfect confruntarea de la Montreal. Pascal l-a dominat psihic pe Bute, a punctat în permanenţă, nu a alergat după o victorie înainte de limită şi a redus turaţia motoarelor abia în final, când zarurile erau aruncate.
"Au fost cinci ani"
"Am avut încredere în mine, m-am pregătit bine pentru acest meci, dar am dezamăgit. Am crezut că sunt capabil de mai mult, dar braţele n-au funcţionat în timpul meciului. Am fost ezitant până la sfârşit, când am reuşit până la urmă să dau drumul la lovituri", a declarat, la final, Lucian Bute, care a mai adăugat că vrea revanşa. E greu de crezut însă că Pascal, căruia după acest succes i s-au deschis alte oportunităţi, va dori să-l mai întâlnească pe român. "Am muncit mult ca să obţin această victorie. Au fost cinci ani în care am alergat după Bute. Am vrut să le arăt tuturor că eu sunt cel mai bun aici. Am dovedit asta astăzi", a spus haitianul.
"Staff-ul ar fi trebuit să-l ajute"
Înfrângerea de ieri di mineaţă ar putea însemna sfârşitul carierei lui Lucian Bute. Gălăţeanul, care va împlini luna viitoare 34 de ani, luptă în ringurile profesioniste din noiembrie 2003. A deţinut titlul mondial la "supermijlocie" preţ de patru ani şi şapte luni, dar în acest moment e în cădere liberă. Felix Păun, primul antrenor al lui Lucian, îl sfătuieşte pe fostul său elev să renunţe. "Lucian a pierdut pentru că nu a avut mai mult curaj. Staff-ul ar fi trebuit să-l ajute mult mai mult în acest sens, să-i schimbe tactica din mers , să-l sfătuiască să folosească combinaţiile de lovituri. Acum i-a deschis drumul lui Jean Pascal spre titlul mondial şi o retragere ar fi indicată", a spus Păun, la Digi 24.
Presa de peste Ocean râde de român
Presa din Canada şi SUA îl critică fără menajamente pe fostul campion mondial IBF la "supermijlocie". "Poate că Lucian Bute nu a aflat, dar cineva trebuia să-l anunţe. Meciul a fost programat sâmbătă noaptea, dar el nu a apărut în ring. Poate că atunci când se pregătea în vestiar, unul dintre oamenii din staff ar fi trebuit să-i dea una peste cap, să-l trezească", a titrat "Montreal Gazette".
Ring Magazine, "Biblia boxului profesionist", scrie că Bute a boxat la adevărata lui valoare abia în ultima repriză, atunci când s-a dovedit a fi însă prea târziu. "Pascal a dominat un Bute apatic în drumul spre o victorie la puncte, venită în unanimitate. Câştigătorul a avut succes prin rafale feroce care şi-au atins de multe ori ţinta. Bute a fost inexplicabil de ezitant de-a lungul luptei. Cea mai bună repriză a sa a fost ultima, în care a descărcat zeci de pumni, a forţat KO-ul, dar a fost prea târziu", a scris Ring Magazine.
"Într-unul dintre cele mai slabe meciuri ale sale, Bute a fost bătut clar de Pascal. A avut mâinile legate până în repriza a 12-a, abia atunci a uitat frica faţă de adversarul său. După luptă, Bute a declarat că vrea revanşa, dar nu cred că fanii ar fi interesaţi să vadă o nouă luptă plictisitoare", a notat şi site-ul "Boxing News 24".