Evenimentul Zilei > EVZ Special > A scăpat de pedeapsa cu moartea! A fost acuzat că vrea să răstoarne Guvernul
A scăpat de pedeapsa cu moartea! A fost acuzat că vrea să răstoarne Guvernul

A scăpat de pedeapsa cu moartea! A fost acuzat că vrea să răstoarne Guvernul

Un american de origine vietnameză, arestat în iulie 2018 în Vietnam pentru tentativă de răsturnare a regimului comunist, a scăpat ca prin urechile acului de pedeapsa cu moartea.

Un cetățean american de origine vietnameză, condamnat anul trecut la 12 ani de închisoare pentru tentativă de răsturnare a guvernului, a fost eliberat și s-a întors în California, SUA, a declarat un purtător de cuvânt al familiei pentru Reuters.

Michael Nguyen s-a născut în Vietnam, în anul 1964. Bărbatul s-a stabilit în SUA, la sfârșitul războiului din Vietnam (1975), fugind, la fel ca mii de refugiaţi, de guvernul comunist care a preluat controlul în țară.

Bărbatul a fost reținut de autoritățile din Vietnam în iulie 2018. Acesta a fost acuzat pentru „atingere adusă ordinii și liniștii publice”, dar și pentru că a pus la cale mai multe activități  anti-guvernamentale, inclusiv presupusa incitare a protestatarilor la atacarea birourilor guvernamentale cu cocktail-uri Molotov, informa presa de stat atunci. Inițial, autoritățile din Vietnam doreau ca acestuia să îi fie aplicată pedeapsa cu moartea, transmite Reuters.

Nguyen a părăsit Vietnamul pe 21 octombrie

„A sosit acasă, în California, joia trecută”, a precizat purtătorul de cuvânt al familiei, Mark Roberts, într-un e-mail transmis jurnaliștilor. Acesta a adugat că nu poate furniza mai multe detalii cu privire la acest caz.

Ambasada SUA la Hanoi a confirmat că Nguyen a părăsit Vietnamul pe 21 octombrie. „Salutăm eliberarea sa din motive umanitare”, a spus purtătorul de cuvânt Rachael Chen.

Ministerul de Externe al Vietnamului nu a dorit să facă comentarii pe marginea acestui subiect.

Phil Robertson, reprezentant al Human Rights Watch a declarat că Washingtonul a adus constant în atenția Guvernului din Vietnam cazul lui Nguyen.

Presiunea publică și privată asupra Guvernului Vietnamului funcționează

„Eliberarea lui Michael reprezintă o dovadă a faptului că presiunea îndreptată către Guvern funcționează atunci când este aplicată în mod constant. Disidenții nu ar fi trebuit niciodată arestați, cu atât mai puțin închiși”, a spus Robertson.

În ciuda reformei economice radicale și a deschiderii tot mai mari către schimbările sociale, Partidul Comunist aflat la guvernare în Vietnam cenzurează mass-media și nu tolerează criticile.

Vietnamul a decis eliberarea înainte de termen a activiștilor politici, cu condiția ca aceștia să părăsească definitiv țara.

Publicat in categoriile: EVZ Special, International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: