Evenimentul Zilei > EVZ Special > A respins Ceauşescu intenţia URSS de a trimite trupe în România? | VIDEO
A respins Ceauşescu intenţia URSS de a trimite trupe în România? | VIDEO

A respins Ceauşescu intenţia URSS de a trimite trupe în România? | VIDEO

A ţinut piept presiunilor Uniunii Sovietice de a trimite trupe în România, în cadrul exerciţiilor militare care aveau loc sub egida Pactului de la Varşovia.

Informaţia a apărut în una din telegramele diplomatice ale ambasadei SUA, dezvăluită de Wikileaks în aprilie anul trecut.

Trupe străine

Documentul, înregistrat la 10 martie 1973 în arhiva Departamentului de Stat, descrie refuzul lui Nicolae Ceauşescu de a permite trimiterea de trupe sovietice în România şi tactica aplicată pentru a face URSS să renunţe.

În telegramă apare numele unui anume "consilier politic" Bozianu. Acesta a spus reprezentanţilor ambasadei SUA că "România a subliniat că exerciţiile vor include numai ofiţeri din statul major al Uniunii Sovietice, României şi Bulgariei, fiind exclusă prezenţa oricăror „trupe străine".

"El a spus că sovieticii continuă să facă presiuni pentru a trimite trupe de manevră în România", se mai arată în telegramă. Conducerea de la Bucureşti a răspuns că "în conformitate cu legile României, pentru aceasta (prezenţa trupelor sovietice – n.r.) este nevoie de o dezbatere publică în Marea Adunare Naţională, a cărei finalitate este imprevizibilă. Pâna acum, cu această tactică s-a reuşit să se dea şah-mat intenţiilor sovietice", se mai subliniază în telegramă.