Atentatul a fost executat de gruparea teroristă est-germană Facțiunea Armata Roșie, mai cunoscută ca gruparea Bader-Meinhof (condusă de tandemul Andreas Baader și Ulrike Meinhof), finantata de Moscova.

Pe 15 septembrie 1981, Kroesen și soția sa călătoreau prin Heidelberg în drum spre stomatolog atunci când Mercedesul lor armat a fost lovit de o grenadă și rafale cu o pușcă automată.

Atacul a fost revendicat de către Armata Roșie Faction, un grup de extremă stânga care a coordonat asasinate și bombardamente în anii ’70 -’80, notează stripes. Cei doi au fost duși la spital, rănile nu au fost grave.

„Îmi amintesc că m-am uitat la soțul meu și am văzut că sângele îi curge pe gât”, a spus Rowene Kroesen pentru „Stars and Stripes” în interviul telefonic din 2005.

De asemenea, Kroesen a luptat în Coreea și Vietnam și a ocupat funcția de șef de personal al armatei în cei 40 de ani de carieră.

A murit după o lungă boală la 30 aprilie, a declarat Asociația Armatei Statelor Unite pe site-ul său.

„Era înțelept, grijuliu… Unul dintre marii lideri ai armatei ”, a declarat Ham, președintele AUSA. „O sa îmi fie dor de el. Ne va lipsi”.

Generalul cu 4 stele Frederick Krosen s-a născut în Phillipsburg, NJ, în 1923, a încetat din viață la 97 de ani, pe 30 aprilie 2020, la reședința sa din Alexandria, Virginia (SUA). A absolvit Universitatea Rutgers în 1944. A condus trupele în 3 războaie, a deținut funcții de top în prezența militară a SUA din Europa și din lume.

Generalul Frederick Kroesen era fiul unui veteran din Primul Război Mondial. S-a înrolat în armată în anii 40 și a participat la campanii din Franța, Germania, Coreea și Vietnam (unde a fost comandant de divizie).

El a fost mai cunoscut pentru că a scăpat din cel mai sângeros atentat asupra unui militar american în Europa. Pe 15 septembrie 1981, la Heidelberg, când era SACEUR (Comandant Suprem al Forțelor Aliate din Europa, funcție deținută tradițional de SUA, cumulată cu cea de șef al forțelor americane în Europa – USAREUR).

Atentatul teroristilor comunisti a fost al patrulea executat în 3 săptămâni de către Baader-Meinhof asupra personalului și facilităților americane și al zecelea din acel an.