Jurnalistul Mile Cărpenişan, care a murit ieri după-amiază la Spitalul Judeţean Timişoara în urma unui stop cardiac, va fi înmormântat, miercuri sau joi, în cimitirul "Rusu Şirianu" din oraş, potrivit unor surse din anturajul familiei, citate de Mediafax.
Cărpenişan a fost transportat la spital săptămâna trecută, din cauza unei septicemii suferite ca urmare a infectării unui furuncul. În ciuda efoturilor medicilor, starea sănătăţii sale s-a agravat permanent. În scurt timp a făcut insuficienţă renală şi hepatică, pancreatită şi nu mai putea respira. Vineri a intrat în comă şi de atunci a fost menţinut în viaţă numai prin intermediul aparatelor.
Aflat în comă, azi-noapte timişoreanul a suferit două infarcturi, iar în jurul orei 15 s-a stins după un stop cardiac, susţin doctorii.
Mile Cărpenişan a fost corespondent special al posturilor Antena1 şi Antena 3, devenind cunoscut mai ales prin reportajele şi corespondenţele la cald de pe fronturile din fosta Iugoslavie şi Irak sau din Indonezia măturată de tsunami.
Adevărat COLEG Jurnalistul Victor Ciutacu, fost coleg cu Mile Cărpenişan, a spus că nu a fost prieten cu acesta, dar “a fost unul dintre puţinii care pot fi numiţi, respectând definiţia de dicţionar, coleg”.
Despre Mile, reporterul Gică Voicu, redactor-şef Observator Antena 1, îşi aminteşte cu apreciere.
„Mile Cărpenişan era tipul reporterului occidental ce relata din cele mai fierbinţi locuri din lume cu un profesionalism extraordinar. Era un jurnalist care şi-ar fi găsit locul la orice televiziune din lume. Era tipul reporterului care se ducea într-o zonă de foc, extrem de periculoasă şi de unde reuşea să transmită nişte reportaje care ar fi putut fi preluate şi de CNN.”
„Mass media din România a pierdut un reporter de front de prima mâna cum rar se nasc în presă", a mai spus Voicu.
În 2008 a decis să facă jurnalism pe cont propriu şi a devenit liber profesionist, înfiinţând o agenţie de turism prin care promova Muntenegru.
Jurnalistul avea 34 de ani şi era căsătorit cu o colegă de breaslă, la rândul ei fostă corespondentă la posturile TV Antena 1 şi Antena 3.
În ultima perioadă, Mile se dedicase unor campanii umanitare, ultima dintre ele fiind cea de strângere de fonduri pentru Daniel Răuţă, diagnosticat cu leucemie acuta limfoblastică.
Într-un articol postat pe blogul personal, "Viteza sângelui nostru", Mile vorbea despre solidaritatea umană şi despre cât de importantă ea în momentele de cumpănă. REACŢII Simona Marinescu, Economist UNDP (United Nations Development Programme), a transmis de la Bagdad condoleanţe familiei şi prietenilor lui Mile Cărpenişan. "L-am cunoscut pe Mile în Irak, unde viaţa ne-a adus într-un fel împreună într-un moment dificil, pe care l-am traversat din păcate amândoi în mod public. Mile a fost un jurnalist de mare ţinută profesională şi morală, care a ştiut să ducă lupta pentru adevăr într-o manieră discretă şi, mai ales, foarte demnă. I-am admirat curajul şi am învăţat de la el ca o confruntare pe care n-o poţi duce direct trebuie amânată pentru momentul în care adversarii se retrag învinşi de propriile greşeli. Mile, plecarea ta din presă centrală n-a fost un abandon, ci fără îndoială expresia profundei tale maturităţi, clădită pe experienţa de front dobândită într-o carieră exemplară de reporter de război. Ai plecat dintre noi aşa cum ai fost clipă de clipă, plin de demnitate şi... foarte discret. Îţi mulţumesc pentru ceea ce ai înţeles să fii când alţii din jurul tău au preferat să tacă. Îţi mulţumesc pentru a fi rămas, cu orice preţ, un om în slujba adevărului. Dumnezeu să te aibă în pază şi, ascultând rugăciunile noastre, să vegheze că memoria ta să rămână neatinsă de mistificare şi răutate. Te vom păstra în gând şi în suflet cu preţuire şi recunoştinţa". Ion Iliescu scrie, pe blog, că a aflat "cu mult regret" despre moartea jurnalistului Mile Cărpenişan, precizând că acesta a fost unul dintre cei mai talentaţi reporteri de televiziune şi a transmis cu profesionalism informaţii din cele mai periculoase zone. "O veste tristă, incredibilă - a încetat din viaţă jurnalistul Mile Cărpenişan. A fost unul dintre cei mai talentaţi reporteri de televiziune. A plecat dintre noi la numai 34 de ani, după o activitate de zece ani de «reporter de front», transmiţând cu profesionalism informaţii din cele mai periculoase zone", afirmă Iliescu. Adrian Năstase îşi exprimă pe blog regretul faţă de dispariţia jurnalistului Mile Cărpenişan. "Mile Cărpenişan a plecat dintre noi aşa cum pleacă toţi oamenii preţioşi – pe neaşteptate. Era un nume pe care îl enumeram cu toţii de câte ori ne gândeam la cei care practică jurnalismul profesionist, după reguli, modern, corect şi lucid. Cei mai mulţi dintre noi îl asociem cu celebrele corespondenţe de război din Iugoslavia, ceea ce reprezintă cu adevarat o marcă a valorii – un ziarist pe care ţi-l evocă, peste timp, munca şi realizările sale (şi nu controversele sau mondenităţile) este un ziarist autentic".