Decesul a fost anunţat pe Twitter de succesorul lui Mugabe, actualul preşedinte Emmerson Mnangagwa.

„Cu cea mai mare tristeţe, anunţ moartea părintelui fondator şi fostului preşedinte al Zimbabwe, Tov. Robert Mugabe”, arată mesajul de pe contul oficial al preşedinţiei de la Harare.

Fostul şef de stat a primit îngrijiri medicale de mai multe ori în ultimii ani în Singapore, unde a şi murit, arată Reuters, citată de Agerpres.

În noiembrie anul trecut, Mnangagwa afirmase că Mugabe nu mai putea umbla şi a fost internat în Singapore, dar nu a precizat ce tratamente urma. Oficialii au declarat de mai multe ori că fostul preşedinte a fost tratat de cataractă şi au dezminţit informaţiile din presă conform cărora suferea de cancer la prostată.

Robert Mugabe a condus Zimbabwe, mai întâi ca prim-ministru, apoi ca preşedinte, timp de aproape 40 de ani după obţinerea independenţei faţă de Regatul Unit, în 1980. A fost dat jos în noiembrie 2017, în urma unui puci.

În anul 2000, Mugabe a confiscat pământurile fermierilor și le-a naționalizat. Sub conducerea sa, inflația în Zimbabwe a ajuns la 231,150,888.87% – da, nu este o greșeală, ci doar un record negativ.

În 1979, pe când era premier, Mugabe l-a primit pe dictatorul României comuniste, Nicolae Ceaușescu, la Pretoria, numele de atunci al capitalei Harare. Ceaușescu a fost unul dintre susținătorii noului stat și ai conducerii sale.

În 2016, cu ocazia unei festivităţi de celebrare a 36 de ani de la recunoaşterea independenţei ţării sale faţă de Regatul Unit, Mugabe a fost surprins închinându-se în faţa propriului portret.

Te-ar putea interesa și: