Fost contabil, Hoare și-a căpătat faima cu arma în mână (a inspirat un film), în 1964-1965 în timpul crizei din Congo și mai târziu când a organizat o lovitură de stat eșuată în Seychelles.

Chris Hoare, fiul său și biograful său, a declarat pentru CNN: „A trăit 100 de ani, deși a îmbrățișat filozofia că poți obține mai mult din viață trăind periculos – ceea ce face ca suta de ani să fie cu atât mai extraordinară”. Michael Hoare s-a născut în India în 1919 din părinți irlandezi și a fost educat la un internat din Anglia, unde a fost influențat de poveștile militare ale unui profesor care luptase în războiul Boer.

După ce a servit în armata britanică în India și Birmania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, si-a luat licența de contabil autorizat în 1948 și s-a mutat în Africa de Sud pentru a duce o viață nouă.

Citând o călătorie cu motocicletele pe care tatăl său o făcea din Cape Town la Cairo în 1953, Chris Hoare a declarat că este „un aventurier cu mult înainte de a deveni lider de mercenari”.
Dar abia la începutul anilor ’60 – după indicii în contabilitate și ca dealer de mașini – s-a întors la meseria de soldat.

Potrivit fiului său, el a fost condus de „fervoarea anticomunistă” conducând o unitate de mercenari – poreclită „Gâștele sălbatică” – luptând împotriva unei revolte în ceea ce a fost cunoscută sub numele de Congo-Leopoldville, acum cunoscută drept Republica Democrată Congo .

Aventura congoleză a lui Hoare a inspirat filmul din 1978 „Gâștele sălbatice”, cu Richard Burton interpretându-l pe colonelul Allen Faulkner, personaj real și el.

Mai târziu în carieră, el a condus o lovitură de stat fără succes în Seychelles – cunoscută sub numele de Seychelles Affair – care l-a dus în închisoare.

Hoare și o echipă de mercenari au călătorit în Seychelles în noiembrie 1981, intenționând să-l răstoarne pe președintele Franței-Albert René. Când o parte din arme au fost descoperite pe aeroport, mercenarii au trimis un avion Air India și au zburat înapoi în Africa de Sud. Pentru aceasta, Hoare a stat 33 de luni în temnițele din Africa de Sud sub acuzația de pirateria aeriană.

Potrivit unei declarații a familiei sale, Hoare a locuit atunci în Franța timp de 20 de ani, înainte de a se întoarce în Africa de Sud acum 10 ani.

El a murit duminică într-o clinică medicală din Durban.

Chris Hoare a spus că, în ciuda monikerului său „Mad Mike”, tatăl său nu a fost un tip „mare, dur, cu gură murdară”, ci mai degrabă, „înalt, drăguț, fermecător până la al nouălea grad … „, informează CNN.

Te-ar putea interesa și: