Evenimentul Zilei > Politica > A început evenimentul JAZZ-istic al anului, la Gărâna. Mii de oameni au aplaudat primii artiști
A început evenimentul JAZZ-istic al anului, la Gărâna. Mii de oameni au aplaudat primii artiști

A început evenimentul JAZZ-istic al anului, la Gărâna. Mii de oameni au aplaudat primii artiști

Ediția de majorat a Festivalului de Jazz de la Gărâna a început joi seara într-o atmosferă electrizantă. În al doilea weekend extins de iulie, de joi, 10, până duminică, 13 iulie, în Poiana Lupului de la Gărâna (Caraș Severin), are loc evenimentul jazz-istic al anului în România.

Primele două zile ale evenimentului fac o deschidere senzațională. Mii de oameni au urcat joi muntele și au sfidat ploaia  ca să asculte unii dintre cei mai renumiți artiști ai lumii. Spectatorii spun că jazzul sub lună e magic.
Fetsivalul a început cu un grup din țara lui Chopin, Adam Baldych Imaginary Quartet. ”Ei aduc pe scenă un sound matur, o combinaţie expresivă de curente contemporane europene”, spune Marius Giura, organizatorul evenimentului. Au urmat Andy Sheppard Trio Libero ( Anglia, Franţa) care au cântat de pe albumul despre care criticii afirmă că face parte din topul albumelor ce au ca lider un saxofonist.
Din SUA, al treilea care a urcat pe scenă a fost Dave Douglas ( The Riverside Quartet), un personaj cu 54 de premii şi nominalizări (cel mai bun trompetist al anului, cel mai bun album instrumental al anului, muzicianul anului), 41 de albume înregistrate ca leader și peste 70 în calitate de sideman, cu sute de concerte internaționale.
Seara s-a încheiat cu Marius Neset Quartet (Norvegia). Saxofonist și compozitor care, la numai 28 de ani, liderul formației e apreciat ca un compozitor ingenios și un saxofonist ce își stăpânește instrumentul printr-o tehnica exemplară.

 Diseară urmează o nouă seară fermecată de jazz

Astăzi seara scena e deschisă de Elena Mîndru Finnection – un proiect muzical România – Finlanda. Urmează Joey DeFrancesco Trio format din trei legende ale jazz-ului american. Ulf Wakenius Band (suedia – Danemarca) este a treia formație care va avea scena de la Gârâna în a doua seară a festivalului. Despre Wakenius se spune că cântă de parcă s-ar fi născut cu ghitara în mână.

Finaul serii de vineri aparțiene norvegienilor – Arve Henriksen Band, care cântă  o combinaţie de muzică tradiţională norvegiană, jazz, muzică contemporană şi rock-pop, toate pigmentate din plin cu improvizaţii şi solouri. ( Sursa foto: Tion)