Magistrații de la Curtea de Apel Cluj mai multe decizii impuse de Hotărârea de Guvern care viza condiţionarea participării la diferite evenimente a doar a persoanelor vaccinate şi a celor care prezintă un test PCR negativ. Judecătorii au considerat că aceste reguli sunt discriminatorii şi „nu sunt justificate obiectiv de un scop legitim”. Decizia instanţei nu este una definitivă.

Curtea de Apel Cluj a publicat motivarea după verdictul care anulează unele decizii ale Hotărârii de Guvern

Curtea de Apel Cluj a publicat, marţi, motivarea deciziei de anulare a unor prevederi ale Hotărârii de Guvern.

Judecătorii au spus că foarte multe persoane, din cauza convingerilor religioase, sau a stării de sănătate nu pot sp se vaccineze şi prin urmare sunt excluse de la toate activităţile sportive, culturale, sociale permise de Hotărârea de Guvern.

„De asemenea, la momentul adoptării hotărârii, salariul mediu net în România era de aproximativ 3.500 de lei fără să vorbim de venitul minim pe economie şi de faptul că există persoane care nu au nici măcar acest venit. Or, efectuarea unui test RT-PCR sau a unui test antigen rapid trebuie să se realizeze la un laborator medical care să certifice exactitatea rezultatului testului şi cum aceste teste nu sunt gratuite foarte multe persoane nu vor avea posibilitatea financiară să efectueze acest test şi prin urmare vor fi nevoite să recurgă la vaccin care este gratuit pentru a putea participa la aceste activităţi”, se precizează în motivare.

Magistrații nu au fost de acord nici cu vaccinarea pe un stadion

Curtea de Apel Cluj nu vede cu ochi buni nici un realizarea vaccinării la intrarea pe o arenă sportivă. „Vaccinarea, aşa cum arată chiar hotărârea de guvern, are relevanţă doar în ipoteza în care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, or impunerea vaccinării la intrarea în incinta arenei sportive poate fi periculoasă pentru viaţa şi sănătatea acestor persoane, deoarece în anumite situaţii vaccinul poate avea şi efecte negative amplificate de atmosfera competiţiei sportive la care participă aceşti spectatori vaccinaţi la intrarea în incinţă”.