Puiu Popoviciu câștigă procesul cu statul român. Judecătorii britanici au respins extrădarea omului de afaceri
- Ionel Sclavone
- 11 iunie 2021, 14:54
Omul de afaceri Puiu Popoviciu a obținut o victorie la Londra, împotriva statului român. Judecătorii nu au fost de acord cu extrădarea sa în România.
O instanță a Înaltei Curți de Justiție - High Court - din capitala Marii Britanii a respins cererea de extrădare formulată de România pentru omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu. Conform unor surse judiciare, citate de Gândul.ro, decizia judecătorilor a avut în vedere faptul că omul de afaceri „nu a beneficiat în România de un proces echitabil”.
Decizia judecătorilor britanici nu este definitivă și poate fi contestată de statul român printr-un apel la Curtea Supremă a Marii Britanii. Conform sursei citate, probabilitatea ca această soluție să fie modificată, însă, este destul de redusă.
Astfel, statul român va trebui să demonsteze că decizia judecătorilor din cadrul Înaltei Curți de Justiție a încălcat legi fundamentale cu impact public.
Omul de afaceri Gabriel „Puiu” Popoviciu a fost condamnat, pe 2 august 2017, de Înalta Curte de Casație și Justiție din România la 7 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită, în dosarul „Băneasa”.
Procesul de extrădare a fost amânat din cauza pandemiei
La momentul în care judecătorii români pronunțau decizia de condamnare, omul de afaceri se afla la Londra. El s-a predat autorităților britanice, însoțit de un avocat, iar ulterior a fost a fost eliberat pe o cauțiune de 200.000 de euro.
La data de 12 iunie 2019, o instanță britanică a decis predarea lui Puiu Popoviciu către autoritățile din România, însă omul de afaceri a contestat decizia. Contestația trebuia să se judece la Înalta Curte Britanică în octombrie 2020, dar termenul a fost amânat din cauza pandemiei de coronavirus.
Contestația lui Puiu Popoviciu s-a judecat acum, iar omul de afaceri a avut câștig de cauză împotriva statului român.
Luju.ro a redat un pasaj din Hotărârea pronunțată în data de 11.06.2021, de către High Court of Justice, Queen’s Bench Division, Administrative Court, Divisional Court:
“Acesta este un caz extraordinar sub foarte multe aspecte.
Probele demonstreaza ca Apelantul a suferit un exemplu extrem de lipsa de impartialitate judiciara, astfel incat sunt indiscutabile consecintele pentru echitatea procesului.
Sunt convins ca exista temeiuri serioase pentru a crede ca Apelantul a fost condamnat de catre un judecator care nu putea fi impartial…..si care, pe cale de consecinta, nu ar fi trebuit sa judece cazul si, in acest fel, Apelantului i-au fost incalcate toate drepturile sale privind un proces echitabil, in baza art.6. In consecinta, exista temeiuri serioase pentru a crede ca se va confrunta cu un risc real de a suferi o incalcare a tuturor drepturilor sale prevazute de art.5, daca va fi extradat in Romania, intrucat incarcerarea lui va fi arbitrara”.
Omul de afaceri a pierdut cele 244 de hectare de teren
Pe de altă parte, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins pe 14 mai 2020 contestația omului de afaceri Puiu Popoviciu împotriva deciziei de confiscare a celor 224 de hectare de teren din Băneasa.
Popoviciu contestase la Înalta Curte decizia Curții de Apel București din decembrie 2018 prin care s-a dispus confiscarea terenurilor care au făcut obiectul „Dosarului Băneasa” în care a fost condamnat. Instanța supremă a respins și celelalte contestații, printre care și cea formulată – în mod surprinzător – de către Biroul Executări penale a Secției a I-a a CAB.
„Respinge, ca inadmisibilă, contestaţia la executare formulată de Biroul Executări Penale al Secţiei I Penale a Curţii de Apel Bucureşti, prin judecătorul delegat, împotriva sentinţei penale nr.267/F din data de 28 decembrie 2018 (decizia de confiscare – n.r.), pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr.4445/2/2016 (dosarul Băneasa – n.red)”, se arată în minunat instanței.