Evenimentul Zilei > International > A fost cutremur major. Până și specialiștii au fost luați prin surprindere. Explicația este ireală
A fost cutremur major. Până și specialiștii au fost luați prin surprindere. Explicația este ireală

A fost cutremur major. Până și specialiștii au fost luați prin surprindere. Explicația este ireală

În Cipru a avut loc un cutremur, de intensitate 4,5 pe scara Richter, iar specialiștii au vorbit despre o replică produsă după mișcarea seismică de la data de 11 ianuarie.

Un cutremur cu magnitudinea de 4,5 grade pe Scara Richter a fost înregistrat, vineri, în largul localităţii Polis Chrysochous din vestul Ciprului, evenimentul fiind evaluat ca o replică a puternicului cutremur de 6,5 grade produs la începutul lunii, a anunţat departamentul de monitorizare a activităţii geologice din Cipru.

Cutremurul a fost marcat de specialiști ca o replică la mișcarea seismică de la data de 11 ianuarie, care a avut 6,5 grade pe scara Richter

Seismul s-a produs vineri, la ora locală 5:58, în estul Mării Mediterane, la circa 50 de kilometri vest-nord-vest de Polis Chrysochous, la o adâncime de 23 de kilometri.

Cutremurul a fost resimţit cu precădere în districtul Paphos şi mai puţin în districtele Limassol şi Nicosia şi în estul ţării. „Este evaluat ca o replică a puternicului cutremur cu magnitudinea 6,5 de pe 11 ianuarie 2022”, a indicat departamentul, precizând că centrul său de seismologie monitorizează acest fenomen.

Cipru, aflat într-o zonă cu activitate seismică intensă, în apropierea liniei de întâlnire între placa tectonică eurasiatică şi cea africană

Cutremurul produs pe 11 ianuarie în Marea Mediterană, în largul coastei de vest a Ciprului, a fost resimţit în sudul Turciei, Israel, Egipt şi insulele elene Creta şi Rhodos, anunţă INFP.

Cipru este situat într-o zonă cu activitate seismică intensă, în apropierea liniei de întâlnire între placa tectonică eurasiatică şi cea africană.

Pe 9 octombrie 1996, un cutremur cu magnitudinea de 6,8 grade pe scara Richter a ucis două persoane şi a deteriorat zeci de clădiri din oraşele de coastă Paphos şi Limassol.

La data de 10 septembrie 1953, un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter a omorât 40 de persoane şi a distrus sute de case, în special în regiunea Paphos.

În România, un cutremur a fost înregistrat, miercuri după-amiază, în zona Vrancea, la o adâncime de 109 kilometri, conform specialiștilor de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc la ora 13.29 în județul Vrancea. Seismul a avut magnitudinea 2,9 și s-a produs la adâncimea de 109 kilometri. Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Bacău (86 km), Brașov (95 km), Galați (103 km), Brăila (108 km), Ploiești (112 km), București (160 km).