Evenimentul Zilei > International > A fost ales omul care se va bate cu Delfinul lui Merkel
A fost ales omul care se va bate cu Delfinul lui Merkel

A fost ales omul care se va bate cu Delfinul lui Merkel

Olaf Scholz, actual ministru de Finanțe și vicecancelar, a fost desemnat drept candidat al Partidului Social Democrat (SPD) în cursa pentru cancelaria Germaniei, în toamna lui 2021.

În timp ce, în tabăra creștin-democrată, eventualii delfini ai Angelei Merkel încă își mai trag coate prin culise, încercând să-și facă loc mai în față, SPD a decis să taie nodul gordian.

Liderii partidului au considerat că orice tergiversare ar micșora șansele formațiunii lor, care are nevoie chiar de acum de o locomotivă și de o portavoce, nu de sfâșieri intestine.

Deși anunțul abrupt al desemnării lui Scholz est departe de a se bucura de unanimitate în rândurile social-democraților, aripa stângă a partidului și în special Jusos, organizația tinerilor exprimând dubii, totuși experții sunt la unison în a recunoaște că aceasta este cea mai potrivită alegere, scrie Le Point.

Scholz nu este doar social-democratul cel mai bine plasat în sondaje și unul dintre cei mai apreciați politicieni din Germania, dar și omul care, alături de Angela Merkel, a știut să gestioneze criza sanitară.

Capacitatea sa de a acționa rapid, deblocând miliarde de euro pentru ajutoare publice cu scopul de a susține întreprinderile și lucrătorii independenți din Germania i-a sporit popularitatea acestui tip cu sânge rece, hanseatic.

Germanii, în marea lor majoritate, îi acordă încredere lui Scholz, fost primar al Hamburgului. În calitate de fost ministru al Muncii în primulguvern Merkel, el a creat faimosul Kurzarbeit, șomajul parțial care permite, în perioade de criză, ca salariații să fie trimiși temporar acasă, fără a fi concediați.

Această măsură s-a dovedit salutară în timpul crizei financiare din 2008 și s-a dovedit eficientă și în timpul izolării COVID.

De altfel, epidemia de coronavirus a fost o adevărată binecuvântare pentru SPD. După ce, în luna martie, partidul, care părea doar umbra a ce fusese cu câțiva ani înainte, înregistra scăderi în serie și părea să-și piardă identitatea în interiorul așa-zisei „Mari Coaliții” de la guvernare, alături de CDU al lui Merkel, astăzi a reușit să recupereze din pierderi, ajungând la 15%, cotă care îl plasează pe locul trei în topul formațiunilor, după creștin democrați (38%) și Verzi (18%).