Evenimentul Zilei > International > A doua demisie a ginerelului lui Erdogan. A intrat în dizgrație?
A doua demisie a ginerelului lui Erdogan. A intrat în dizgrație?

A doua demisie a ginerelului lui Erdogan. A intrat în dizgrație?

Berat Albayrak, ginerele preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a demisionat vineri şi din postul de vicepreşedinte al Fondului suveran al Turciei. Plecarea survine la trei săptămâni după ce şi-a anunţat demisia și din funcţia de ministru de Finanţe.

Considerat altădată al doilea cel mai puternic om din Turcia şi un posibil succesor al lui Recep Tayyip Erdogan, Berat Albayrak a provocat un cutremur politic în data de 8 noiembrie când şi-a anunţat demisia din guvern, citând motive de sănătate.

Berat Albayrak „a părăsit Consiliul de administraţie al Fondului suveran al Turciei, după ce a cerut să intre în concediu”, a anunţat vineri preşedinţia turcă într-un comunicat de presă.

Albayrak a fost numit în 2018 în postul de vicepreşedinte al Fondului suveran al Turciei, o entitate strategică condusă de preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Retragerea totală din viața politică?

Această dublă demisie pare să semnaleze retragerea din viaţă politică a lui Albayrak, care nu s-a mai exprimat în public de la începutul lunii noiembrie.

Dubla sa nominalizare la conducerea fondului suveran de investiţii şi în postul de ministru de Finanţe, în 2018, a fost primită cu scepticism de către pieţele financiare, care i-au reproşat lipsa de experienţă. În ultimii doi ani lira turcă s-a prăbuşit în raport cu dolarul, rezervele valutare ale Băncii Centrale ale Turciei s-au diminuat în încercarea disperată de a apăra moneda naţională iar inflaţia anuală rămâne una ridicată (11,89% în octombrie).

Înfiinţat în 2016, Fondul suveran al Turciei, care gestionează participaţiile deţinute de stat la mai multe companii, este un instrument cheie în arsenalul de finanţare a proiectelor de infrastructură faraonice promovate de Erdogan. Preşedintele Turciei a preluat conducerea acestui organism în 2018 şi între timp importanţa fondului a crescut pe măsură ce portofoliul său de active publice s-a extins.

Potrivit informaţiilor publicate pe pagina sa de Internet, Fondul suveran al Turciei gestionează active în valoare de 177 miliarde lire turceşti (aproximativ 19 miliarde euro la cursul de schimb actual) în aproximativ 20 de companii, precum compania aeriană Turkish Airlines şi băncile Ziraat şi Halkbank, informează Agerpres.

Preşedintele Turciei, Tayyip Erdogan, l-a demis acum câteva săptămâni pe guvernatorul Băncii Centrale, Murat Uysal, şi l-a înlocuit cu fostul ministru de Finanţe Naci Agbal, după ce lira s-a depreciat în ultimele săptămâni.