Cu doar 3,3 milioane de locuitori și cu un lot net inferior adversarelor, Uruguay devenea cea mai bună din lume la prima ediție a Cupei Mondiale, din 1930, o mare surpriză. În 1950,  „celeștii” aveau să câștige din nou.

În afară de ei, nimeni nu a mai reușit să ia Mondialul din postura de outsider. Însă, finala din 2018 reînvie această posibilitate, această poveste a celui mic, dar priceput și capabil de lucruri mari.

O țară cu 4 milioane de locuitori, aflată în afara Top 10 FIFA la fotbal, Croația este aproape de o mare performanță. Ce cote ar fi avut Uruguay să câștige în 1930 sau 1950? Probabil unele asemănătoare Croației din 2018.  Foștii noștri vecini au acum o cotă de peste 5,00 să învingă Franța și una de aproape 3,00 să obțină trofeul, la Cupa Mondială din Rusia.

Intruse în lumea celor mari

Brazilia, Italia, Germania, Argentina, Franța, Anglia și Spania sunt numele mari care au ridicat trofeele de Cupă Mondială. Când și de cate ori, vedeți pe Wikipedia sau în alte articole pline de cifre. Lângă ele se află și „Cenușăreasa” celestă Uruguay. O a doua „Cenușărească” stă la ușa acestui club select și așteaptă și ea să se facă miezul nopții pentru ea la un Mondial.

Mică la stat, dar nu și la sfat și nici mică la jocul de fotbal, Croația a ajuns în finală cu mare luptă și și-a câștigat cu mare trudă și pricepere respectul și admirația lumii întregi. Nu este o surpriză în genul gazdei Coreea de Sud de la Mondialul din 2002. Nu este nici o surpriză gen Islanda venită să omoare fotbalul la EURO 2016. Este o surpriză și mai rară: surpriza fotbalului de valoare crescut cu greu în țările mici.

Croația știe fotbal, are jucători valoroși, joacă un fotbal excelent. Sclipirile în care a întors meciul cu Anglia, deși jocul din prima parte fusese fără orizont, arată determinare și psihic, lucruri care completează tablolul unei echipe puternice pe toate planurile. Ce jucător va fi decisiv în finală?

Croația a convins că merită  

Deși perspectiva unei finale cu Croația părea una neatractivă, pentru că toată lumea dorea să vadă pe teren echipe consacrate, percepția s-a schimbat. Croația a intrat pe gâtul iubitorilor fotbalului pas cu pas, meci cu meci, prelungire cu prelungire.

Acum, paradoxal, toți ochii sunt ațintiți pe ea mai mult decât pe Franța, într-o finală de Mondial care aduce o emoție unică, neexperimentată de majoritatea: cea a echipei care răstoarnă toate calculele hârtiei.

Va fi greu cu Franța, dar…

… Dar a fost greu și cu Nigeria (2-0), Argentina (3-0) si Islanda (2-1) în faza grupelor, iar apoi și mai greu cu Danemarca și Rusia la loviturile de departajare și foarte greu a fost golul din minutul 109 cu Anglia care nu a mai lăsat timp loteriilor de la punctul cu var. În lista vastă de pariuri speciale ale casei de pariuri online Betano, Franța și Croația au cote de 9,00 și respectiv 14,00 să câștige în prelungiri.

Chiar dacă va pierde sau va câștiga finala, acum –înainte de finală – totul este mai mult despre Croația, decât despre Franța. Cel puțin aici la noi, prin Estul Europei. Sau cel puțin așa ar trebui să fie.

Și, la final, cifrele finalei

Meciuri directe: 3 victorii Franța, 2 egaluri, 0 victorii Croatia

Franța la Mondial: 64 de partide  – 32 victorii, 13 egaluri, 19 înfrângeri

Croația la Mondial: 22 de partide, 11 victorii, 4 egaluri, 7 înfrângeri

Știați că… au jucat în semifinala Mondialului din 1998, iar Franța a câștigat cu 2-1 după două goluri ale fundașului Lilian Thuram

  

Franța

Croația

Finale jucate / câștigate

2 / 1

0

La Mondialul din Rusia

5 victorii, 1 egal

5 victorii, 1 egal

Golaveraj

10-4

12-5

Kilometri alergați

608

724

Golgheteri

Griezmann, Mbappe 3

Mandzukic, Modric, Perisic 2

Cel mai valoros jucător

Mbappe 120 mil. €

Rakitic 50 mil. €

Valoare lot

1.080.000.000 €

364.000.000 €