După ce a cumpărat 400 de autobuze de la Otokar, acum PMB vrea să aducă și 100 de tramvaie turcești la București.

Președintele Astra Vagoane Arad, Valer Blidar, a acuzat că nu a primit de la Primăria Capitalei date esențiale în ceea ce privește oferta făcută de firma turcească Durmazlar, ce ar fi desemnată câștigătoare în cadrul licitației organizate de municipalitate pentru achiziționarea a 100 de tramvaie noi, cu o valoare estimată la peste 180 milioane euro.

Acesta spune că printre datele secretizate se numără lungimea tramvaielor turcești, lățimea sau numărul de uși. În lipsa acestor informații vitale, care nu țin de drepturile de autor și nu fac parte din proprietatea industrială, este greu de făcut o contestație, mai spune președintele Astra.

Reprezentanții Primăriei Capitalei spun că secretizarea ofertei a fost cerută de Durmazlar, încă de la depunere, deoarece legea achizițiilor permite asta, iar municipalitatea nu o poate desecretiza, fiindcă ar vicia procedura de licitație și ar pierde banii europeni. Primăria Capitalei poate desecretiza documentele abia după semnarea contractului cu câștigătorul.

Până atunci, Astra Vagoane Arad poate cere CNSC desecretizarea si tot acolo poate formula contestația, mai spun reprezentanții Primăriei. PNL București cere sesizarea Corpului de Control al Prefectului și afirmă că datele tehnice nu sunt confidențiale.

PNL București cere public sesizarea Corpului de Control al Prefectului Capitalei în vederea efectuării unui audit cu privire la modalitatea de atribuire a licitației în valoare de 180 de milioane de euro. Mai mult, PNL București cere ANAP – Agenția Națională pentru Achiziții Publice – publicarea raportul de supraveghere al acestei licitații.

Motivarea secretizării detaliilor tehnice care constituie punctaj pentru atribuirea licitației, în baza unei prevederi legale 217 alin 6. din legea 98/2016 a achizițiilor publice este falsă, susțin reprezentanții PNL București.

Turcii de la Durmazlar au concurat la această licitație cu asocierea Astra Vagoane Călători Arad -CRRC (China).

În ceea ce privește specificațiile tehnice, oferta Astra-CRRC propunea un tramvai cu lungimea de 36 de metri, iar al turcilor de la Durmazlar va măsura doar 32 de metri.

Primăria Capitalei a lansat licitația pentru achiziționarea celor 100 de tramvaie în decembrie 2018. Tramvaiele noi vor circula pe liniile 1, 10, 21, 25, 32,40, 41 și 55. Valoarea totală estimată a contractului depășește 845 milioane de lei (fără TVA), scrie hotnews.ro.