„Există unele zone în care nu am putut să ajungem, dar operaţiunile de ajutor sunt în curs de desfăşurare,“ a declarat Dunesh Gankanda, ministru adjunct pentru managementul dezastrelor.

DMC a declarat că cifra persoanelor decedate a crescut la 91 în timp ce alte 110 lipsesc, conform a unor rapoarte venite din zone care au fost inaccesibile la începutul zilei.

Cel mai mare număr de decese a avut loc în localitatea Ratnapura,regiune unde râul Kalu a ieşit din matcă şi a inundat oraşul situat la aproximativ 100 km (60 mile) est de capitala Colombo.

 

Aproape 500 de case au fost avariate sau distruse din cauza inundaţiilor şi a alunecărilor de teren, a declarat pentru peresa locala , directorul DMC al operaţiunilor, contraamiralul AAP Liyanage.

Cele mai multe decese au fost cauzate de alunecări de teren din zonele muntoase unde porţiuni din versanţi s-au prăbuşit peste case, a spus el.

Departamentul pentru situaţii de urgenţă a declarat că cele mai puternice precipitaţii s-au încheiat, dar ar putea urma inundaţii în aval, în zilele următoare. Autorităţile au emis ordine de evacuare pentru mii de oameni.

Guvernul a amenajat adăposturi temporare în şcoli şi alte clădiri publice pentru persoanele care locuiau în zonele joase afectate de inundaţii, a spus DMC.

Armata a trimis mii de trupe pentru a ajunge la sătenii naufragiaţi iar forţele aeriene au efectuat mai multe operaţiuni de salvare pentru a recupera oamenii de pe acoperişurile caselor inundate. Aceasta a fost cea mai mare inundaţie produsă în ultimii ani, fiind depăşită doar de cea care a avut loc în mai 2003, când 250 de persoane au fost ucise iar 10.000 de case au fost distruse după un muson la fel de puternic care a afectat regiunea de sud-vest, au spus oficialii.

În primele ore ale zilei o porţiune de munte s-a prăbuşit peste un cămin de femei, lângă o plantaţie de ceai din Neluwa în sudul insulei, omorând cel puţin şapte persoane, potrivit celor declarate d poliţia locala.Oficialii DMC au declarat că musonul era aşteptat de joi seară. Musonul a pus capăt unei secete prelungite, care a pus în pericol agricultura precum şi generarea de energie hidroelectrică.

Ploile au umplut lacurile de acumulare utilizate pentru producerea energiei hidroelectrice, după ce rezervele din lacuri erau aproape epuizate, situaţie care punea în pericol alimentarea cu electricitate în luna iunie.

Oficialii au spus că cele mai multe rezervoare erau atât de pline acum după ploile recente încât erau în pericol de a se deversa, punând în pericol de inundaţii persoanele care trăiesc în aval.(The Times of India)