Se pare că a avut loc o bătaie generală între locuitorii satului Chemodanovka și comunitatea locală de rromi, pe 13 iunie, rezultată cu spitalizarea a cinci persoane, una dintre care a murit în urma unor plăgi prin înjunghiere. A doua zi, aproximativ 1500 de locuitori au participat la un miting de protest, iar pe 15 iunie localnicii au dat foc unei case de rromi dintr-un sat apropiat.
Sute de romi din Chemodanovka și satul Lopatki, aflat în apropiere, au fost puși în autobuze și duși cu forța în regiunea Volgograd, aflată la aproximativ 500 de kilometri distanță, a declarat Serghei Fadeev, liderul consiliului sătesc din Chemodanovka, în timpul unei întâlniri publice cu localnicii.
"Toți rromii care locuiau aici au fost duși în regiunea Volgograd, unde diaspora locală a fost de acord să-i adăpostească", a declarat Fadeyev pentru Novaya Gazeta. "Această acțiune a fost făcută cu forța. Studiem problema legalității șederii lor, în cadrul consiliului nostru sătesc".
Când a fost întrebat de săteni dacă rromii se vor întoarce, Fadeyev a spus că acest lucru nu se va întâmpla prea curând și, probabil, deloc.
Un purtător de cuvânt al guvernatorului regiunii Penza a negat că rromii au fost mutați cu forța.
"Rromii au decis în mod voluntar să-și părăsească locuințele", a declarat purtătorul de cuvânt Dina Cheremushkina pentru Novaya Gazeta. "Unde s-au dus, nu vă pot spune. Cu siguranță au rude sau prieteni în diverse regiuni. Nu au fost aduse autobuze pentru ei."
Un tribunal din Penza a condamnat 15 persoane la câte două luni de închisoare în legătură cu bătaia generală, conform unei știri date publicității marți de agenția de știri TASS.

Te-ar putea interesa și: