9 milioane de euro de la UE pentru Armata Națională a Republicii Moldova

9 milioane de euro de la UE pentru Armata Națională a Republicii Moldova Armata Republica Moldova / sursa foto: Ministerul Apărării

Armata Națională din Republica Moldova va primi un nou pachet de sprijin, nerambursabil, din partea Uniunii Europene.

Armata Națională își întărește capacitățile de luptă antiaeriană

Ministerul Apărării de la Chișinău a anunțat că Armata Națională își va consolida capacitățile de apărare antiaeriană prin intermediul unui nou pachet de sprijin nerambursabil al Uniunii Europene pentru Republica Moldova, în cadrul Instrumentului European pentru Pace (EPF).

Pachetul de sprijin, în valoare de 9 milioane de euro, presupune cumpărarea unor sisteme de apărare antiaeriană. Sistemele antiaeriene urmează să fie contractate, achiziționate și livrate potrivit unui grafic agreat cu Uniunea Europeană, potrivit Ministerului Apărării de la Chișinău.

„Acest nou pachet este parte a unei cooperării mai largi cu UE în domeniul apărării și vine în contextul solicitării Republicii Moldova, având la bază evaluarea riscurilor și amenințărilor în contextul războiului din Ucraina și al efectelor acestora asupra securității naționale”, se arată în comunicatul Ministerului Apărării de la Chișinău.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce mai primește Armata Republicii Moldova

„Livrarea echipamentelor către Armata Națională va fi precedată de un acord între Uniunea Europeană și Guvernul Republicii Moldova pentru a asigura conformitatea cu cerințele și condițiile Instrumentului European pentru Pace”, au mai precizat reprezentanții Ministerului Apărării.

Reamintim că, în cursul zilei de miercuri, o delegație a Comitetului „Instrumentul European pentru Pace” (EPF) al Uniunii Europene a efectuat o vizită de lucru la Ministerul Apărării Republicii Moldova.

Cu această ocazie, a fost prezentată o parte dintre echipamentele medicale și de geniu pe care Uniunea Europeană le-a oferit până acum Armatei Naționale a Republicii Moldova.

În prezent, volumul total al asistenței UE în domeniul apărării, aprobat pentru Republica Moldova, a crescut până la 128 milioane de euro.

Pachet major de ajutor

La eveniment au participat Anatolie Nosatîi, ministrul moldovean al Apărării, și Jānis Mažeiks, Ambasadorul Delegației UE în Republica Moldova. Oficialul moldovean a subliniat că întrunirea  este o dovadă certă că UE este alături de Republica Moldova.

„În contextul actual fragil de securitate regională, Republica Moldova are nevoie de ajutor, mai mult ca oricând, pentru a-și spori reziliența față de amenințările hibride, precum și pentru a asigura pacea și stabilitatea cetățenilor săi”, a declarat ministrul apărării.