Iohannis: Republica Moldova, partenerul NATO cel mai afectat de războiul din Ucraina
- Iuliu Vlădescu
- 13 iunie 2024, 16:32
Președintele României, Klaus Iohannis, consideră că cei mai vulnerabili dintre partenerii NATO, mai ales Republica Moldova, ar trebui să primească o atenție specială în vederea consolidării rezilienței.
Iohannis: Republica Moldova, cel mai afectat partener NATO de invazia din Ucraina
Republica Moldova a fost foarte afectată de invazia Rusiei în Ucraina, atât prin numărul mare de refugiați primiți, cât și prin atacurile hibride ale regimului Putin.
Klaus Iohannis a mai spus, la deschiderea Summitului Formatului B9, care s-a desfășurat la Riga, în Letonia, că este necesară o concentrare a NATO pe îmbunătățirea securității pe Flancul Estic, în primul rând în regiunea Mării Negre.
Printr-o astfel de decizie, securitatea regională și euroatlantică și a tuturor celor 32 de aliați va fi întărită. Iohannis a punctat și că trebuie continuat și chiar crescut sprijinul pentru Ucraina, indiferent cât timp va fi nevoie.
Iohannis: Republica Moldova este un partener pe care îl dorim de partea noastră
„Alți parteneri NATO vulnerabili, în special Republica Moldova, ar trebui să primească, de asemenea, atenția noastră și asistență pentru consolidarea rezilienței”, a declarat președintele României.
„Rusia va continua să reprezinte cel mai mare risc de securitate pentru statele noastre și pentru securitatea europeană. Trebuie să fim pregătiți să acționăm în consecință. Noi, aliații NATO de pe Flancul Estic, ne aflăm în prima linie de contracarare a efectelor negative ale acestui război devastator”, a adăugat Klaus Iohannis.
„Este partenerul NATO cel mai puternic afectat de acest război din Ucraina prin numărul mare de refugiați, prin atacurile hibride și am subliniat foarte clar că trebuie să ajutăm Moldova pentru că este un partener pe care îl dorim de partea noastră”, a mai spus președintele român despre Republica Moldova.
Sprijin pentru Ucraina
La Summitul Formatului B9 de la Riga au participat șefii de stat și de guvern din Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Republica Slovacă.
„Rămânem mai hotărâți ca niciodată în sprijinirea Ucrainei atât timp cât este nevoie, pentru ca Ucraina să câștige. Ne angajăm să continuăm și să sporim sprijinul nostru cuprinzător pentru ucraineni, inclusiv prin mijloace militare, financiare sau umanitare, în sprijinul apărării eroice a națiunii lor, a teritoriului lor și a valorilor noastre comune.
Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru războiul său ilegal, nejustificat și neprovocat de agresiune împotriva Ucrainei. Nu poate exista impunitate pentru Rusia pentru crimele de război și încălcările și abuzurile de drept internațional, inclusiv a drepturilor omului și a dreptului internațional umanitar”, se arată în declarația comună a reuniunii.
„Felicităm Republica Moldova pentru eforturile depuse de a menține stabilitatea și de a avansa pe calea reformelor pentru integrarea europeană. Vom continua să consolidăm sprijinul adaptat al NATO pentru Bosnia și Herțegovina, Georgia și Republica Moldova, recunoscând că acești parteneri sunt cei mai afectați de influența malignă a Rusiei”, au mai scris liderii europeni în declarația comună.